Yıllık büyümede yüzde 7'yi rahatlıkla aşarız

Ergün, "Sanayi üretim artışı, piyasalar üzerinde psikolojik olarak da önemli etki yapacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, sanayi üretim endeksindeki artışa ilişkin piyasa tahminlerinin, yüzde 7 ile 8 arasında yoğunlaştığını belirterek, "Burada görülen yüzde 11 oranındaki artış, piyasa beklentilerinin hayli üstüne çıkmıştır. Bu artış, piyasalar üzerinde psikolojik olarak da önemli bir etki yapacaktır" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün yaptığı yazılı açıklamada, bugün açıklanan sanayi üretim endeksinin ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11 oranında artarak 115,1 seviyesine gerçekleştiğini, takvim etkisinden arındırılmış endeksin ise 2010 yılı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,2 artış gösterirken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endeksin, bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında artış gösterdiğini kaydetti.

Ağustos aylarının, yaz ve tatil dönemi olduğu için, üretimin düştüğü aylar olduğunu belirten Ergün, endeksin, zaten ağustos aylarında bir önceki aya göre sürekli olarak düşüş gösterdiğini kaydetti. Bu nedenle, aylık bazda yaşanan azalmayı, hem kendilerinin hem de piyasaların beklediğini belirten Ergün "Olağan, mevsimsel bir gelişmedir. Buna rağmen, sanayi üretim endeksinin, ağustos ayı için, son yılların en yüksek rakamına ulaşması da ayrıca sevindirici olmuştur" dedi. Ergün şunları kaydetti:

"Sanayi üretim endeksindeki artışa ilişkin piyasa tahminleri, yüzde 7 ile 8 arasında yoğunlaşmıştı. Burada görülen yüzde 11 oranındaki artış, piyasa beklentilerinin hayli üstüne çıkmıştır. Bu artış, piyasalar üzerinde psikolojik olarak da önemli bir etki yapacaktır. Bu sonuçlar, Türkiye ekonomisinin istikrarlı ve hızlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini göstermektedir.

Yılın ilk yarısında yüzde 11 oranında büyüdükten sonra, üçüncü çeyreğe ilişkin rakamlar da, beklentilerin oldukça üzerinde geliyor. Son açıklanan eylül ayı kapasite kullanım oranı ile bugün açıklanan Ağustos ayı sanayi üretim endeksleri, üçüncü çeyrek büyümesinin de beklentileri aşabileceğini gösteriyor. Anlaşılan o ki, Türkiye ekonomisi, ekonomi çevrelerini olumlu yönde şaşırtmaya devam edecek. Türkiye'nin 2010 yılında yüzde 6-7 aralığında büyüyeceği tahmin ediliyordu. Üçüncü çeyrek rakamlarını da gördükten sonra, yıllık büyümede yüzde 7 seviyesini aşabileceğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. "

 

Bu konularda ilginizi çekebilir