Yine gerildiler

TBMM'de Suriye ve 'İmarlı Süreci', MHP, CHP ve AKP milletvekillerinin sert tartışmalar yapmalarına neden oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

ANKARA - TBMM Genel Kurulu'nda, CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş ile AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Suriye konusunda tartışırken birbirinin üzerine yürüdü, yumruklaşmayı araya giren diğer milletvekilleri önledi.
TBMM Genel Kurulu'nda, Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerinde CHP Adana Milletvekili Özgümüş şahsı adına söz aldı.
Özgümüş, Türkiye'deki enerji politikasından bahsettikten sonra, Türkiye'nin Suriye'de savaşın içinde olduğunu öne sürdü. ''Irak'ta kitle imha silahı bulunduğu yalanı neyse, bugün 'Suriye yönetimi halkını katlediyor' söylemi de aynı şekilde yalandır'' diyen Özgümüş, Türkiye'nin bu yalan üzerine kurulmuş stratejiyle hareket ettiğini savundu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in yönetimden gideceği öngörülerinin tutmadığını ifade eden Özgümüş, Esed yönetiminin 2-4 yıl daha gitmeyeceğini iddia etti.
Özgümüş, Suriye halkının emperyalizme karşı örgütlendiğini belirtirken, bu sırada AK Parti'li Metiner ''Halkına katliam yapanlara böyle arka çıkamazsın'' diye seslendi.
Özgümüş, ''Gevezelik yapma'' diye bağırdığı Metiner'i kürsüye çağırdı. Metiner yerinden kalkarak, kürsüye yöneldi, Özgümüş de AK Parti sıralarına doğru yürüdü. İki milletvekili birbirinin üzerine yürümesi ve yumruk atmaya çalışmasına araya giren milletvekilleri engel oldu.
Genel Kurul'da gerginliğin sürmesi üzerine Başkanvekili Meral Akşener, oturuma 1 saat ara verdi.
 
Adan-Ünal tartışması
 
[PAGE]
 
Adan-Ünal tartışması
 
TBMM Genel Kurulu'nda, çözüm süreci tartışma konusu oldu.
TBMM Genel Kurulu'nda BDP'nin, kadın ve erkek istihdamı arasındaki uygulama farklılıklarına ilişkin araştırma önergesinin görüşülmesi önerisi kabul edilmedi.
Daha sonra CHP'nin Esenyurt Belediyesi'ndeki imar usulsüzlüğüne ilişkin araştırma önergesinin görüşülmesi önerisine geçildi.
CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Esenyurt'ta imar skandalı yaşandığını öne sürerek, belediyenin verdiği imar durumunun hukuka uygun olmadığını, yapılan değişiklik sonucu ev alan 25 kişinin ev sahibi olamadığını söyledi.
Bu kişilerin bankalara borçlandığını ifade eden Ayaydın, mağdurların sorunlarının çözülmesini istedi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan da sorunun ''lokal'' olduğunu belirterek, bu konunun Meclis gündemine taşınmadan da çözülebileceğini söyledi.
Esenyurt'ta az sayıda vatandaşın sorun yaşadığını kaydeden Turan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mart ya da nisan ayında konuyu gündemine alacağını ve sorunun çözüleceğini umduğunu anlattı.
Esenyurt'un adeta örnek kent olmaya başladığını dile getiren Turan, ''Belediyecilik bizim işimiz. 'Esenyurt'tan yola çıkarak AK Parti belediyelerine tokat atılabilir mi' hesabı yanlış'' dedi.
Turan, hatalı ve sorumlu olan varsa hesabını vereceğini vurgulayarak, ''CHP'liler belediye lafını ağzına alırken 10 kere düşünmeli. Siz, sorunu çözmek yerine 'AK Parti'yi nasıl sıkıştırsak' derseniz yanılırsınız'' diye konuştu.
Esenyurt'un beldeyken CHP'de olduğunu anımsatan Turan, ''Esenyurt'un CHP'li haliyle AK Parti'li hali geceyle gündüz gibi'' dedi.
Sataşmadan söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, ''Güneş balçıkla sıvanmaz, mızrak çuvala sığmaz. O inşaatları gezen milletvekilleri kürsüden böyle konuşamaz'' dedi.
Hamzaçebi, inşaatların denetlenmediğini, belediye başkanı hakkında işlem yapılmadığını söyledi.
AK Parti'li Turan ise sorunun taraflarının müteahhitle müşteri olduğunu belirterek, ruhsatla ilgili işlemlerden dolayı belediye aleyhine açılan dava bulunmadığını kaydetti.
MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan ise AK Parti'lilere, ''Hırsızlık iddiası varsa yüreğinizi koyun, bu iddiayı çürütecek araştırmayı yaptırın'' diye seslendi.
İstanbul'da yolsuzluğun kol gezdiğini iddia eden Adan, ''Kavacık'taki Karayolları'nın yeri şimdi kimde? Beyoğlu adliyesi kimde? Kartal Tekel Fabrikası kimde? Beşiktaş'taki DGM binası kimde? Siz, babanızın malını dağıtır gibi size yandaş gibi gözüken vakıflara ne hakla tahsis ediyorsunuz?'' diye sordu.
Adan, AK Parti'nin Esenyurt ile ilgili iddiaları araştırmaktan korktuğunu savundu.
 
Çözüm süreci tartışması
 
Konuşmasında çözüm sürecine de değinen Adan, AK Parti iktidarının demokrasiyi tehdit ettiğini öne sürdü.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın basını kendi matbuatı haline getirmeye çalıştığını iddia eden Adan, ''İmralı tutanaklarının yayınlanmasına Başbakan'ın tepkisi ve sonrasında yaşananlar gerçek demokraside skandal olmaz mıydı? Başbakan'ın demokrasiye karşı gösterdiği tutumun darbecilerden farkı yok'' diye konuştu.
Türkiye'nin, tarihinin en büyük yıkım ve ihanet projesinin içine sokulduğunu öne süren Adan, ''Türkiye, günlerdir ihanet çukurunu, sonuçlarını tartışmak yerine 'kim sızdırdı' tartışmaları yapıyor'' dedi.
Sataşmadan söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, millet iradesinin yıllarca vesayet altında kaldığını söyledi. Ünal, ''Sizin zamanınızda da asker ve istihbarat, siyasi iradeye sormadan görüştü ve milletin iradesini temsil eden siyaset buna müdahil bile olamadı, neyi görüşüyorsunuz diye soramadı. Ve o gün siz, bundan rahatsız olmadınız. Bugün açık açık milletin gözü önünde, milletin sorununu çözmek için, kanı dindirmek için risk alan AK Parti'ye 'demokrasi dışıdır' de'' diye konuştu.
Ünal'ın konuşmasına MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve MHP milletvekilleri tepki gösterdi.
Vural'a ''Sakin ol, senin derdin ne? Sen niye bu kadar öfkelisin'' diyen Ünal, ''Millet, çözüm için kullandığım yöntemden memnun kalmazsa beni sandığa gömer. Sen bu millete güvenmiyor musun?'' dedi.
Başkanvekili Meral Akşener'in oturuma verdiği arada da tartışmalar sürerken, MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı ile AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan arasında da gerginlik yaşandı.
AK Parti ve MHP'li milletvekillerini bazı CHP milletvekilleri de sakinleştirmeye çalıştı.