Yine sandığa gitmediler

Kütahya'nın Simav ilçesi'nin Yerel Yönetimler Yasası'yla köye dönüştürülen beldesi Kuşu'da yerel seçimin ardından bugünkü Cumhurbaşkanlığı seçiminde de sandıklar boş kaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KÜTAHYA - Kuşu'da bin 468 seçmen, 30 Mart yerel seçimleri ve ardından 1 Haziran'da yenilenen muhtarlık seçiminde olduğu gibi bu gün de Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gitmedi. Nurullah Bayram Ortaokulu'na kurulan 4 sandıkda saat 08.00'de başlayan oylamada saat 15.00 itibariyle, beldelik haklarını geri istediklerini belirten Kuşulu seçmenlerden kimse oy kullanmadı. 2011 yılı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre nüfusları 2 binin altına düştüğü için 62 yıllık belediyelik haklarının ellerinden alınarak köye dünüştürülmelerine içerleyen Kuşu'lular nüfus azalmasının 19 Mayıs 2011'de ilçede meydana gelen 5.9'luk depremden kaynaklandığını ileri sürdü. 2012-2013 ve 2014 nüfuslarının 2 bin 300 dolayında olduğunu savunan Kuşulular beldelik haklarını geri alıncaya kadar önlerine konulacak hiçbir sandığa gitmeme kararı aldıklarını yineledi.
1159 nolu Sandık Kurulu Başkanı Nihat Gültekin (46), "Sabah saat 08.00 de sandığı hazırladık. Ancak seçmen oy vermeye gelmiyor. Bekliyoruz" dedi. 1157 nolu Sandık Kurulu Başkanı Muammer Gökalp (39) de, "Seçmen oy kullanmaya gelmiyor. Biz de oy verme süresi olan saat 17.00'ye kadar bekleyeceğiz" diye konuştu.

"Herkes işinde, gücünde"

Sandığa gitmemekte kararlı olan Koşu'luların görüşleri şöyle:
Köy halkından Raziye Akın (68), "Belediye Başkanlığı seçimi olsa koşarak sandığa gideriz. Ancak beldeliğimiz elimizden alındığı için bu seçim bizi ilgilendirmiyor. Köyde seçim havası bile yok. Herkes işinde, gücünde" dedi.
Evhanımı Ayşe Akın (50) ise, "Kuşu'nun nüfusu şimdi 2 binin üzerinde. Deprem zamanı nüfusumuz düştü diye 62 yıllık belediyeliğimiz elimizden alındı. Bizde ağız birliği ettik. Belediyeliğimiz geri verilinceye kadar hiçbir seçime gitmeyeceğiz" diye konuştu.
Köy halkından Şefik Aydoğdu (66), "Biz köy olmayı hak etmiyoruz. Belediyeliğimiz geri verilinceye kadar önümüze konulan hiçbir sandığa gidip oy kullanmayacağız. Biz devletimize isyankarlık etmiyoruz. Demokratik hakkımızı kullanıyoruz" diye konuştu.
Köylülerden Şahap Aydoğdu (70), "Biz bir zamanlar ilçe namzediydik. Şimdi köy olduk. Bunu içimize sindiremiyoruz. Yetkililer gelip halimizi görsünler istiyoruz. Sandığa gitmeme yönündeki tepkimiz de bunun için. Kimse bizi dikkate almıyor" dedi.Nurullah Türe (74), "Kuşu gördüğünüz haliyle köye benziyormu hiç? Beldelik hakkımızı geri istiyoruz. Beldelik hakkımızı versinler, sandığa koşarak gideriz" diye konuştu.
Cafer Tuncer (75), "Beldelik hakkımız için hukuk mücadelesi başlattık. Haklı çıkacağımıza yürekten inanıyoruz. Göreceksiniz. Haklı olduğumuz eninde sonunda anlaşılacak" diye konuştu.

(DHA)