YÖK, rektör aday adaylarıyla mülakatı tamamladı

Cumhurbaşkanlığı'na sunulacak adaylar 12-13 Ağustos'ta yapılacak YÖK Genel Kurulu'nda belirlenecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - YÖK, yeni kurulan 23 üniversitenin rektör aday adaylarıyla yaptığı mülakatı dün tamamladı. 

Edinilen bilgiye göre, yeni kurulan üniversitelerin aday adayları ile 28 Temmuz'da mülakat yapmaya başlayan YÖK üyeleri, bu süre içinde başvuruda bulunan 523 kişiyle görüştü. Mülakatta adaylara, aday olmalarının gerekçeleri, üniversiteye ilişkin projeleri, yaptıkları çalışmalar soruldu. Rektör aday adaylarının başvurusu sırasında doldurmaları istenen formlarda da adaylara kişisel bilgileri, akademik öz geçmişleri, idari görevleri, yabancı dil bilgileri, yayınları ve uluslararası çalışmaları ile ilgili sorular yöneltilmişti. Bunların yanı sıra aday olma gerekçelerinin, üniversitede yapmayı planladıkları çalışmaların, projelerin ve tasarıların da anlatılması istenmişti. 

Bu arada, 8 kişinin de aday adaylığında çekildiği öğrenildi. Yeni kurulan 23 üniversiteye rektör atamaları, 5772 sayılı "Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" hükümlerine göre yapılacak. Yeni kurulan devlet üniversitelerine rektör atamasını düzenleyen yasaya göre, YÖK Genel Kurulu, yeni kurulan üniversitelere rektör aday adayı olarak başvuran profesörler arasından seçeceği 3 adayı Cumhurbaşkanlığı'na sunacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bunlardan birini rektör olarak atayacak. YÖK Genel Kurulu, Cumhurbaşkanlığı'na sunulacak aday isimlerini belirlemek üzere 12-13 Ağustos 2008 tarihlerinde toplanacak. YÖK'ün rektör aday adaylarını mülakata aldığı yeni üniversiteler şunlar: 

"Ağrı İbrahim Çeçen, Ardahan, Bitlis Eren, Hakkari, Siirt, Tunceli, Kilis 7 Aralık, Mardin Artuklu, Artvin Çoruh, Kırklareli, Iğdır, Çankırı Karatekin, Muş Alparslan, Nevşehir, Bayburt, Gümüşhane, Batman, Osmaniye Korkut Ata, Bingöl, Karamanoğlu Mehmetbey, Yalova, Şırnak, Bartın."