Yonca-Onuk ürettiği yüksek hızlı hücumbotu teslim etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

İSTANBUL

Yonca-Onuk tarafından üretilen yüksek hızlı hücumbot MRTP34’ün Katar Deniz Kuvvetleri’ne ilk teslimi yapıldı. Tuzla’daki Yonca-Onuk Tersanesi’ndeki törene Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, Katar Genelkurmay Başkanı Ganim Bin Shaheen AlGanim, Katar Deniz Kuvvetleri Komutanı Muhammed Bin Nasser Al Mohananve Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar katıldı.

Törende konuşan Katar Deniz Kuvvetleri Komutanı Muhammed Bin Nasser Al Mohanan, Türkiye ile Katar arasındaki deniz platformları işbirliğinin geliştirilmesine yönelik iradelerinin bulunduğunu belirterek, teslim alınan hücumbotun Katar Deniz Kuvvetleri’ne ekonomik ve kontrollü suların korunması için ek güç sağlayacağını vurguladı.

Yonca-Onuk Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Yılmaztürk ise konuşmasında, teslim edilen hücum bota THAT ASSUARY isminin verilmesinin anlamlı olduğunu belirterek, ilk İslami donanmanın kazandığı ilk deniz savaşı olan bu isme özel önem atfettiklerini belirtti. Yonca-Onuk’un 3 adet MRTP 16 ve 3 adet MRTP34 hücumbot projesini yürüttüğü Katar Deniz Kuvvetleriyle işbirliğini geliştirmek yönünde istekleri bulunduğunu belirten Yılmaztürk, “Bu başarılı proje teknolojik ve yeni nesil platformlarının teslimiyle Türkiye ve kardeş Katar Emirliği arasında üst düzey işbirliğinin bir göstergesi oldu” dedi.

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar da Türkiye ile Katar arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde  mini insansız hava aracı, helikopter simülatörü ve uzaktan kumandalı top sistemleri dışında en büyük projenin Yonca-Onuk hücum botları olduğunu hatırlattı. Türkiye olarak bu projenin ikinci fazının ilk teslimatına tanık olmaktan gurur duyduğunu söyleyen Murad Bayar, 24-26 Mart tarihlerinde Katar’da gerçekleşecek Denizcilik ve Savunma Fuarı’nda yeni işbirliklerini hayata geçirmeyi umduklarını belirtti.
 
MRTP34 yüksek hızlı hücumbot

Yonca-Onuk tarafından geliştirilen kompozit gövdeli Yonca-Onuk MRTP 34 yüksek hızlı hücumbot, bilinen 250-300 tonluk hücumbotlardan üstün sınıf olarak tasarlandı. Katar Emirliği ile imzalanan protokol çerçevesinde Yonca-Onuk hücumbotlarından 3 adet MRTP 16 süratli müdahale botu teslimi tamamlandı. Aynı anlaşma çerçevesindeki 3 adet MRTP 34 hücum botu teslimi de THAT ASSUARY ile başlamış oldu. Kalan 2 adet hücumbot 2014 içinde dörder ay ara ile teslim edilecek.

Yonca-Onuk MRTP 34, 36, 80 metre tamboyda inşa edildi ve 21 personel ile 3 gün lojistik destek almadan harekât yapma özelliğine sahip. MRTP 34, 42 knots sürat yapabiliyor. Yonca-Onuk MTRP34’ün üzerinde, Aselsan tarafından geliştirilen “muhafız” 30 milimetre uzaktan kumandalı top sistemi bulunuyor. Yonca-Onuk hücum botlarının üzerinde Aselsan ürünü top sistemleri bulunması ve platformların sistem olarak ihraç edildiği ilk projeler olması nedeniyle önem taşıyor. Yonca-Onuk, bugüne kadar Türkiye dışında 7 ülkeye 130 adet MRTP yüksek hızlı ileri kompozit malzemeden üretilmiş hücum bot teslimi gerçekleştirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir