Yönetim kurulları tarih olacak

Youth Research'a göre 20 yıl içinde yönetim kurulları tarihe karışacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Youth Holding'in gençlik araştırmaları şirketi Youth Research araştırmasına göre, üst ve orta düzey yöneticiler önümüzdeki 20 yıl içinde şirketlerin insan kaynakları, satın alma departmanlarıyla birlikte yönetim kurulunun da tarihe karışacağını düşünüyor.

Youth Research tarafından internet üzerinde yapılan ve 2030 yılında iş hayatının ve geleceğin ofisinin nasıl olacağına dair soruların yer aldığı "Yarın Seni Ne Bekliyor?" araştırması, yüzde 39'u üst ve orta düzey yönetici, yüzde 24'ü de uzman ve uzman yardımcısı seviyesinde çalışanlar arasında yapıldı.

Araştırma sonuçlarından derlenen bilgilere göre, araştırmanın en ilgi çekici sorularından birisi "2030 yılında şirketlerde hangi fonksiyonun olmayacağını düşünüyorsunuz?" idi. Burada yüzde 22 ile insan kaynakları ilk sırada yer aldı. Onu yüzde 17 ile satın alma departmanı ve yüzde 14 ile yönetim kurulu takip etti.

Varolacağından neredeyse emin olunduğu gözüken fonksiyonlar ise bilgi teknolojileri (yüzde 3) ve finans (yüzde 8) oldu.

"Geleceğe hazırlanmak için hiç bir şey yapılmıyor"

2030 yılında iş hayatının nasıl olacağına dair sorulan sorulara verilen cevaplarda orantılı olarak kişilerin geleceğe hazırlanmadıkları görülüyor. Gelecekte olacak yenilikleri öngörebilmelerine rağmen kendilerine pasif bir rol seçtikleri dikkat çekiyor. Geleceğin biri veya birileri tarafından sunulacağı ve önemli olanın buna adapte olmak olduğu yönünde eğilim bulunuyor. "Gelecekteki bu değişikliklere hazır olmak için neler yapıyorsunuz?" sorusuna cevap veren hem kadın hem erkeklerin yüzde 16'sı hazırlanmak için hiçbir şey yapmadığını ifade etti. Bu oran geleceğe hazırlık konusunda kadın ve erkek arasında bir fark olmadığını, genel anlayışın aynı olduğunu ortaya çıkarıyor.

Geleceğin sektörü teknoloji ve enerji

20 yıl sonra hangi sektörlerin daha güçlü hale geleceğinin sorgulandığı soruda ise yüzde 29,5 ile teknoloji ve yüzde 24 ile enerji sektörleri öne çıktı. Bu iki sektörü yüzde 11 ile sağlık takip ediyor.

Gelecek, teknoloji ile eşanlamlı olarak algılanıyor ve teknolojideki değişikliklerin geleceği şekillendireceği yönünde inanç var. Burada unutulan faktör olarak bu teknolojileri üretecek olanın yine kendileri olduğu paradigması. Teknolojinin kendi değişimlerinin bir yansıması olacağının göz ardı edildiği dikkat çekici bir nokta olarak karşımıza çıkıyor.

Gelecekteki yenilik esnek çalışma saatleri

"Gelecekte iş hayatında bugün olmayan ne tip yenilikler olacak?" sorusunda ise genel eğilim esnek çalışma saatleri, home officelerde artış ve yeni iletişim teknolojileri yönünde oluştu. Bu da özellikle internet ve mobil teknolojiler ile birlikte yaşanmaya başlanan değişimin, iş hayatında çalışma modellerini de etkileyeceği yönündeki genel kanının her seviye çalışan tarafından paylaşıldığını ortaya koyuyor.

"Geleceğin ofisinde aşağıdakilerden hangisi bulunmayacak?" sorusunda genel kanaat faks cihazı yönünde oluştu. Katılanların yüzde 27'si faksın olmayacağını söylerken, yüzde 19'luk bir bölüm kırtasiye malzemelerinin, yüzde 12'lik bir bölüm ise ofisin kendisinin olmayacağını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir