Yönetmen Refiğ, son yolculuğuna uğurlandı

Halit Refiğ, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede  yaşamını yitiren Türk sinemasının ünlü yönetmenlerinden Halit Refiğ, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Refiğ'in cenazesi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'ndaki törenin ardından Teşvikiye Camisi'ne getirildi.

Sinema oyuncusu Müjde Ar ile birlikte camiye gelen Halit Refiğ'in eşi Gülper Refiğ, taziyeleri kabul etti. Son derece üzgün olan ve ayakta durmakta zorlanan Gülper Refiğ, oturduğu bankta sık sık yakasına taktığı eşinin fotoğrafına bakarak, okşadı ve ağladı.

Törene, Halit Refiğ'in ailesi ve yakınlarının yanı sıra sanat dünyasının önde gelen isimleri ve çok sayıda vatandaş da katıldı. Törene katılanlar arasında Fatma Girik, Türkan Şoray, Yıldız Kenter, Fikret Hakan, Perihan Savaş, Çolpan İlhan, Sibel Turnagöl, Orhan Gencebay, Altan Erkekli, Kıvanç Tatlıtuğ, Korhan Abay, Göksel Arsoy, Vedat Türkali, Umur Bugay, Türker İnanoğlu, Nuri Alço, Ercan Karakaş, Osman Wöber, Gülşen Bubikoğlu, Şahnaz Çakıralp, Ertem Eğilmez ve Yaşar Alptekin ile Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal yer aldı.

Refiğ'in tabutu öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından alkışlar eşliğinde cenaze arabasına konuldu. Yönetmen Refiğ, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Törene, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in aralarında bulunduğu çok sayıda kişi çelenk gönderdi.

Refiğ'in yakın akrabası Can Ataklı, Halit Refiğ'in çok önemli bir aydın olduğunu belirterek, "Belki filmi ile adını bağdaştırarak, 'Yorgun Savaşçı'yı kaybettik' dedik. Evet, savaşçıydı, ama hiç yorulmadı" dedi.

Halit Refiğ'in son ana kadar aydın ve entelektüel olma sorumluluğunu taşıdığını vurgulayan Ataklı, Refiğ'in, asla güne ve güçler dengesine göre davranıp, eğilip, bükülmediğini, en kritik anda aykırı da olsa gerçek fikrini söylediğini kaydetti.

Refiğ'in "Ergenekon" davasının bir tarafı olmadığını ancak gördüğü bazı hukuksuzları protesto etmek için imza kampanyası başlattığını anlattı.

Yönetmen Umur Bugay, ulusal sinema için çok önemli bir değerin yitirildiğini ifade ederek, bugün genç sinemacıların, onun açtığı yolda emin bir şekilde çalışmalar yaptıklarını anlattı. Bugay, Halit Reiğ'in, Yeşilçam ile ulusal sinemanın öncülüğünü yaptığına dikkati çekti.

Sinema sanatçısı Türkan Şoray, Refiğ'in vefatının Türk sineması için çok büyük bir kayıp olduğunu ifade ederek, "Dost olarak da büyük bir kayıp. Eksikliğini hep duyacağız. Refiğ, yaptığı eserlerle yaşayacaktır" dedi.

Sinema sanatçısı Fatma Girik de Refiğ'in 50 yıllık arkadaşı olduğunu ve onu esprili yanıyla hatırlamak istediğini söyledi.