Yozgat'a, jeotermal piyango

Boğazlıyan ilçesinde saniyede 200 litre kapasiteli 50 derece sıcaklığı olan jeotermal su çıkartıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

YOZGAT - Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Boğazlıyan ilçesinde saniyede 200 litre kapasiteli 50 derece sıcaklığı olan jeotermal su çıkarıldığını, kentin jeotermal enerji kaynaklarını daha verimli kullanabilmesi için çalışma başlattıklarını bildirdi.
Yazıcı, makamında düzenlediği basın toplantısında, kentin çok aktif bir deprem fay hattı üzerinde olmamasına rağmen hemen her ilçesinde sıcak su kaynağı bulunduğunu söyledi.
Yozgat'ta jeotermal açıdan önemli sıcak su kaynakları olduğunu vurgulayan Yazıcı, Akdağmadeni, Yerköy, Sarıkaya, Sorgun, Saraykent ve Boğazlıyan ilçelerinde sıcak su kaynakları bulunduğunu belirtti.
Sıcak suyun olmasının tek başına bir anlam ifade etmediğini, bunun değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Yazıcı, "Boğazlıyan'da yeni çıkarılan sıcak su sondajımızın vanasını Başbakan Yardımcımız Bekir Bozdağ ile açtık. Artezyen şeklinde saniyede 50 litre 48-50 derece sıcaklıkta bir su çıkıyor. Yaptığımız çalışmalarla bu miktar saniyede 200 litreye çıkabilecek bir kapasitede. Bir kuyudan saniyede 200 litre su çıkarsa ve bu da 48-50 derce sıcaklığındaysa bu büyük bir potansiyeldir. Bu, onlarca otele, onlarca turizm merkezine yetebilecek bir sudur" dedi.

Mineral bakımından oldukça zengin

Vali Yazıcı, Boğazlıyan'da çıkan sıcak suyun mineral yapısının da kuvvetli olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"Sağlık turizminde kullanılan suyun mineral yapısı dünya ortalaması litrede bin 300 miligram iken Boğazlıyan'da litrede 3 bin miligram. İçerisinde potasyum, sodyum, kalsiyum gibi sağlık turizminde kullanılan önemli maddeler var. Bunların doğadan çıktığı şekilde kullanılması da sağlık turizmi ve termal turizmde en çok aranan husus. Bu suyu insanların hizmetine sunmak için ısıtıp, soğutmaya gerek yok. Bu açıdan bir istisna olarak görüyorum. Güzel bir imkan ve iyi bir potansiyel olduğunu düşünüyorum. Planlama ve çalışmalarımız da bu yönde olacak. Şu ana kadar çıkan sondajlarla da yetinmiyoruz. Bir taraftan da aramalarımız devam edecek. Kaynağımızı tam olarak ortaya çıkarırken bir taraftan da zaman kaybetmeksizin, bu kaynaklarımızı ilimizin yararına, insanlarımızın yararına, nasıl seferber edeceğimizin yollarını arıyoruz, üzerinde çalışıyoruz."

"Yozgat'taki potansiyeli değerlendireceğiz"

Yozgat'taki jeotermal potansiyeli bölge ve ülke turizmi açısından değerlendireceklerini vurgulayan Yazıcı, şunları söyledi:
"Yerköy'de çıkan sıcak su kaynağını özellikle Ankara'ya hitap edecek şekilde bir kongre turizminde kullanabiliriz. Yerköy ilçemizden hızlı tren geçecek. Kızılcahamam tarzı yapılanmada kullanmayı planlıyoruz. Boğazlıyan'da çıkan sıcak su özellikle Kayseri ve o yöreye hitap edecek, günübirlik ve tatil amaçlı kalmaya uygun bir su. Akdağmadeni ilçemizde Sivas ve yöresine hitap edecek şekilde ormanı ve yeşiliyle turizm amaçlı da kullanmak istiyoruz. Sarıkaya ilçemizde kaynaklarımız var. Burada da Romalılar tarafından keşfedilmiş, üzerine hamam yapılmış tarihi eser noktasında değerli kültür varlıklarımız var. Türkiye'de içerisinden sıcak su çıkan iki Roma hamamından birisi de Sarıkaya ilçemizde. Bu kaynaklarımızı değerlendirmek istiyoruz. Sorgun ilçemizde de 70-80 litre/saniye çıkan ve 80-90 derece sıcaklığı bulunan suyumuz var. Bunların tamamını güzel bir planlamayla turizme, iş adamlarına, bu işlerle uğraşacak insanlara açmak istiyoruz. Sıcak sularımızı turizme kazandırmamız gerekiyor, bunun çalışması içerisindeyiz."

Yatırımcıya kolaylık sağlanacak

Yozgat Valisi Yazıcı, turizmcileri Yozgat'a çekmek için altyapı oluşturacaklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Yatırımcımıza 'yeri sen ara, pazarlığı yap, gel binanı yap' demeyip, yeri hazır halde planlamasını yaparak sunacağız. Bu şekilde yatırımcının daha kolay geleceğini umuyoruz. Sarıkaya'daki tarihi Roma Hamamı'nın belki de bundan 50 veya 100 yıl önce gelen bir su ile üzeri örtülmüş, etrafında bir takım yapılaşma olmuş. Roma Hamamı'nın etrafındaki gerek İl Özel İdaresi'ne ait gerekse başkalarına ait plan dışı ve rastgele yapılmış binaları istimlak etmek veya yıkmak suretiyle alanı genişleteceğiz. Bu hamamın içerisinden su çıkıyor. Bin sene önce nasılsa yine aynı şekilde duran bir hamam. Bunu turizme kazandıracağız."