YSK, adaylardan birinin ölme ihtimalini de düşündü

İkinci tura kalan adaylardan birinin seçimden önce ölmesi ihtimalini de düşünen YSK, bu durumda aday sayısı bire düşeceği için 24 Ağustos’ta yapılacak seçimleri referanduma çevirecek ve bunun için de 73 milyon evet-hayır pusulası bastıracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Yapılan anayasa değişikliğinin ardından cumhurbaşkanını ilk kez halkın belirleyeceği seçime sayılı günler kala tartışmaların dozu da yükselmeye başladı. Siyasi tartışmalarının yanı sıra başta Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu olmak üzere muhalefet temsilcilerinin seçmen sayısından 18 milyon fazla pusula basılmasına yönelik tepkileri de gündeme geldi.

YSK’nın fazladan bastırdığı oy pusulası tartışılırken, pusulaları bastırmak üzere 23 Haziran tarihinde Devlet Malzeme Ofisi aracılığıyla açılan ihale de çok ilginç hususların bulunduğu dikkat çekti.

DÜNYA’nın 24 Haziran’da “Konusu belli olmayan referandum için ihale” başlığıyla duyurduğu ihale kapsamında YSK 221 milyon 547 bin 240 adet birleşik oy pusulası bastıracak. İki turlu yapılacak seçimlerin ilk turu için bastırılan 73 milyon 849 bin 80 adet birleşik oy pusulasında 8 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlan aday listesinin isimleri yer alıyor. Birinci turda harhangi bir adayın yüzde 50’nin üzerinde oy alamaması halinde 24 Ağustos’ta gerçekleştirilecek 2’nci tur seçimler için 73 milyon 849 bin 80 adet pusula daha basılacak.Resmi Gazete’deki ihale duyurusunun 4’üncü maddesinin 4’üncü satırında “referandumda kullanılacak 73 milyon 849 bin 80 adet birleşik oy pusulasının iki renkli olarak basılacağı” bildirildi. Alınmış herhangi bir referandum kararının bulunmamasına rağmen, böyle bir ihalenin açılması soru işaretleri yaratmıştı.

DÜNYA’nın aldığı bilgilere göre seçimin ikinci tura kalması halinde, 24 Ağustos'a kadar finale kalan adaylardan birisinin ölmesi ihtimali göz önünde bulundurularak referandum formatında 73 milyon pusula daha basılacak. Bu durumda tek aday kalacağı için yeni cumhurbaşkanı seçim yerine referandumla belirlenecek. Referandum pusulası iki renkli olarak basılacak ve beyaz renkli kısmında evet, kahverengi kısmında hayır ibareleri olacak.

Yaklaşık 53 milyon seçmen 165 bin sandıkta oy kullanacak

Türkiye’de vatandaşlar, ilk defa cumhurbaşkanı seçmek için 10 Ağustos Pazar günü sandık başına gidecek. Cumhurbaşkanı seçiminde 52 milyon 894 bin 115 seçmen, 165 bin 108 sandıkta oy kullanacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş’ın yarışacağı seçimde, vatandaşlar TC kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki belgeler ile oy kullanabilecek. Bu seçimde, ilk defa oy pusulalarında adayların fotoğrafları yer alacak. YSK’da çekilen kura sonucunda pusulanın ilk sırasında Erdoğan, ikinci sırasında Demirtaş, üçüncü sırasında İhsanoğlu’nun fotoğrafı bulunuyor. Yurt dışındaki vatandaşların kullandığı ve uçaklarla Ankara’ya getirilen oylar, Türkiye’deki seçimin tamamlanmasının ardından buradaki oylarla birlikte sayılacak.

Liderlerin oy kullanacakları okullar belli oldu

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde liderlerin oy kullanacakları okullar belli oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, seçim günü Ankara’da olacak. Gül, oyunu Çankaya İlkokulunda kullanacak. Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, oyunu İstanbul’da Üsküdar Saffet Çebi İlkokulunda kullanacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da oyunu Ankara’da kullanacak. Kılıçdaroğlu, kayıtlığı olduğu Çankaya Çukurambar’daki Arjantin İlkokulunda sandık başına gidecek. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anıttepe İlkokulunda oyunu verecek. Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu da oyunu İstanbul Yeniköy İlkokulunda kullanacak. Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ise Diyarbakır’da oy kullanması bekleniyor. Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Ankara’da DSP Genel Başkanı Masum Türker ise İstanbul'da oy kullanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir