YSK'dan 12 bağımsız adaya veto

YSK; aralarında Hatip Dicle, Leyla Zana, Sabahat Tuncel ve Gülten Kışanak'ın da bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının adaylıklarını iptal etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Yüksek Seçim Kurulu (YSK), aralarında Hatip Dicle, Leyla Zana, Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak'ın da bulunduğu 12 bağımsız milletvekili adayının adaylığını, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetleri bulunduğu gerekçesiyle iptal etti.

 YSK'nın milletvekili genel seçimine ilişkin geçici aday listeleri listeleri için tıklayın

Kurul, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetlerinin bulunduğu gerekçesiyle aralarında Hatip Dicle, Leyla Zana, Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel'in de bulunduğu bu kişilerin milletvekili adaylıklarının iptaline karar verdi.

Hatip Dicle ve Leyla Zana ile İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in milletvekili adaylığını engelleyecek eski mahkumiyetleri nedeniyle sabıka kayıtları bulunduğunu tespit eden Kurul, Sebahat Tuncel'in "geçen seçimde milletvekili seçildiği tarihten hemen sonra adli sicilinin kayda girdiğini, bu nedenle bir önceki seçim döneminde yapılan incelemede sabıkasız olarak görüldüğünü" tespit etti.

Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak'ın ise adli sicil kaydında kızlık soyadıyla arandığında milletvekili seçilmesini engelleyecek sabıka kaydı çıkması nedeniyle milletvekili adaylığının iptal edildiği öğrenildi.

Demirtaş: Bütün alternatifleri tartışacağız

BDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Yüksek Seçim Kurulu'nun 12 bağımsız milletvekili adayının adaylığını iptal edişi ile ilgili olarak, "Seçime girmeme ve bütün adayları geri çekme dahil bütün alternatifleri tartışacağız" dedi.

Demirtaş, kararın izahının olmadığını belirterek, "Bu karar hem hukuk tarihine hem de siyaset tarihine bir facia olarak geçecektir. Hiç bir izahı olamaz" dedi.

Demirtaş, hiç kimsenin bu kararların hukuki, yasal olduğuna dair ikna edilemeyeceğini, hali hazırda görevde olan iki milletvekillerinin bile veto edilmesinin hiç bir izahının olamayacağını savundu.

Türk: Seçimlere gitmemizi engelleyen bir karar olur

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı ve Mardin bağımsız milletvekili adayı Ahmet Türk de, Yüksek Seçim Kurulu'nun 12 bağımsız milletvekili adayının adaylığını iptal edişi ile ilgili olarak, "Türkiye'de eğer böyle bir karar bu şekilde veto ile, bu mantıkla geliştirilirse, bu seçimlere gitmemizi engelleyen bir karar olur" dedi.

Türk, yaptığı açıklamada, YSK'nın aldığı kararı haksız bulduklarını ifade ederek, bu kararın sağlıklı bir seçimin yapılma ortamını ve zeminini ortadan kaldıracağını ileri sürdü.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir