YSK'dan bağımsızlara vize çıktı

Kurul, Özcan, Dicle, Zana, Yıldız, Kürkçü, Kışanak ve Tuncel'in milletvekili adayı olmaya engel durumlarının bulunmadığına karar verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yüksek Seçim Kurulu,  BDP'nin desteklediği 7 bağımsız adaydan 6'sına vize verdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Harun Özcan, Mehmet Hatip Dicle, Leyla Zana, Mehmet Salih Yıldız, Ertuğrul Kürkçü, Gülten Kışanak ve Sebahat Tuncel'in milletvekili adayı olmaya engel durumlarının bulunmadığına karar verdi.

Kurul, yaptığı toplantıda bağımısız millekvekili adaylıkları iptal edilenlerin yaptıkları başvuruları değerlendirdi. YSK adına yapılan dört sayfalık açıklamada, bu kişilerin itiraz süresi içinde verdikleri yeni yargı kararlarının yeniden incelemesinin yapıldığı, bu belgeler ışığında Harun Özcan, Mehmet Hatip Dicle, Leyla Zana, Mehmet Salih Yıldız, Ertuğrul Kürkçü, Gülten Kışanak ve Sebahat Tuncel'in milletkvekili adayı olmalarında engel durumlarının bulunmadığına karar verildiğini bildirdi.

Açıklamada, İsa Gürbüz, Çiçek Otlu ve Şerafettin Efe'nin itirazlarının reddine, Abdullah Kızılay ve Nezir Sincar'ın ise dosyalarının incelemelerin devam ettiği kaydedildi.

Em: Karar oybirliğiyle alındı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ali Em, "Karar oybirliğiyle alındı, önemli olan sonuçta hakların ortaya konulması, biz onu arıyoruz" dedi.

Em, YSK'dan ayrılırken bağımsız milletvekili adaylarına ilişkin kararı değerlendirdi. İptallerle ilgili kararın gelen yargı kararları çerçevesinde yeniden değerlendirildiğini, bazı siyasi partilerle ile bir kısım bağımsız milletvekili adaylarının itirazlarının toplantıda görüşüldüğünü, toplantıların değerlendirmelerin bugün de devam edeceğini söyledi.

Kararın yargı kararlarının değerlendirilmesiyle oybirliğiyle alındığını vurgulayan Em, "Kararlar hukuki belgelere dayandırılmıştır. Doğru olan neyse o sonuca ulaşıyoruz" dedi.

Seçim işlerinin süreli işlerden olduğunu, siyasi parti adaylarının incelendikten sonra bağımsız milletvekili adaylarının incelenmesine geçildiğini, eksikliklerin iki günlük süre içerisinde tamamlanmasına yönelik karar alınarak il seçik kurulları aracılığıyla eksik bilgi veya belgelerin araştırılmasını istediklerini belirten Em, "Süre açısından bağımsız adaylarla ilgili kanunlardaki süreler belli değil. Bugünkü kararımızla siyasi parti adaylarıyla bağımsız adaylar arasında paralellik kurduk. Kriz diye bir şey yok. Seçim hukuku disiplin hukukudur. Her gün toplanıp seçim takvimine ilişkin değerlendirme yapıyoruz" diye konuştu.

Em, mennu hakların iadesine ilişkin değişik yorumlar yapıldığını bunun da kanunların sık sık değiştirilmesinden kaynaklandığını ifade ederek, "Karar oybirliğiyle alındı, önemli olan sonuçta hakların ortaya konulması, biz onu arıyoruz" dedi.

Siyasi parti adaylarının eksikliklerini parti teşkilatlarına, bağımsız adaylarla ilgili olan eksikliklerin ise il seçim kurulları aracılığıyla adaylara bildirmeye çalıştıklarını ifade eden Em, il seçim kurullarının adaylara ulaşmasında sıkıntı olduğunu ve sorunun da buradan kaynaklandığını söyledi.

Em, seçim takvimine göre çalışmaya devam ettiklerini, 11 kişilik kurulun toplanarak karar verdiklerini, her partinin adayının ve bağımsız adayların kanun maddelerine göre değerlendirildiğini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir