YSK'dan yazlıkçılara uyarı

YSK Başkanı Güven, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 'ikinci adreste' oy kullanmanın mümkün olmadığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, seçimin yaz ayına denk gelmesi nedeniyle yazlıkçıları uyararak, "İkinci adreste, yazlıkta, otelde oy kullanmak mümkün değil. Vatandaşlar, seçmen kütükleri değişinceye kadar ikametgah adreslerini tatil yaptıkları yere aktarırlarsa veya yaşamaya başlarlarsa ancak orada oy kullanabilirler" dedi.

Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin çalışmaları aktaran Güven, ilk kez halkın doğrudan katılımıyla cumhurbaşkanı seçimi yapılmasının çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Bu seçimde ilk kez yurt dışındaki Türk vatandaşlarının ayağına da sandık götüreceklerini belirten Güven, seçimin ülkeye hayırlı olmasını diledi.

Seçimin yapılacağı saatlerin 298 sayılı Yasa'da düzenlendiğini ve 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacağını öngördüğünü anlatan Güven, Yasa'nın YSK'ya mevsim şartları, ulaşım gibi durumları gözeterek seçim saatlerini düzenleme imkanı verdiğini belirtti. Bugün itibariyle değişikliğe ilişkin karar almadıklarını ifade eden Güven, değişiklik düşünülmesi durumunda seçimden 1 hafta önce ilan edileceğini bildirdi.

Yazlıkçılara uyarılar

Seçmen listelerinin seçmen kütükleri esas alınarak oluşturulduğuna işaret eden Güven, oy kullanabilmek için seçmen kütüğüne mutlaka kayıt yaptırmak gerektiğini vurguladı.

Seçim sisteminin adres kayıt sistemine göre düzenlendiğini, ikametgahın esas alındığını söyleyen Güven, vatandaşlardan YSK internet sitesinden kayıtlarını kontrol etmelerini istedi.

Bazı vatandaşların yazlık gibi ikinci adresleri olabildiğini belirten Güven, "İkinci adreste, yazlıkta, otelde oy kullanmak mümkün değil. Vatandaşlar seçmen kütükleri değişinceye kadar ikametgah adreslerini tatil yaptıkları yere aktarırlarsa veya yaşamaya başlarlarsa ancak orada oy kullanabilirler. Yoksa ikametgahlarının dışında oy kullanmak mümkün değil" dedi.

Listelerin 2 Temmuz'da askıya çıkacağını, 9 Temmuz'da askıdan indirileceğini ve 20 Temmuz'da askı listelerinin kesinleşeceğini anlatan Güven, "Bugün itibariyle vatandaşlarımız adreslerini doğru şekilde, orada yaşayacaklarsa ikametgahlarını aktarabilirler. Ancak, seçmen kütüklerinin askıya çıktığı 2 Temmuz'dan 9 Temmuz'a kadar bu işlem hakim kararıyla olabilecek. Daha sonra adreslerini değiştirirler mi onların bileceği bir şey. Aslolan ikametgahlarında oylarını kullanmaları. Kesinlikle oteller, pansiyonlar adres olarak kabul edilmiyor" diye konuştu.

İlk kez fotoğraf

Önceki seçimlerde oy pusulalarında siyasi partilerin özel işaretlerinin bulunduğunu anımsatan Güven, vatandaşların çoğunlukla oy verecekleri partileri özel işaretlerle belirlediğini söyledi. Milli iradenin sandığa doğru yansıması için vatandaşın kime oy vereceğini bilmesinin önemini vurgulayan Güven, "Vatandaşın iradesinin sandığa doğru yansıması ve yanlışlıkların en aza indirilmesi açısından YSK olarak oy pusulalarında adayların fotoğrafının yer almasına karar verdik" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir