”YSK'nın Anayasa'yı yorumlama yetkisi yok"

Baykal, cumhurbaşkanının görev süresine ilişkin değerlendirmelerde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, cumhurbaşkanının görev süresine ilişkin, YSK'nın, Anayasa'yı yorumlama yetkisine sahip bir organ olmadığını ve Anayasa'nın bu konuda yoruma da ihtiyacı olmadığını belirtti.

Baykal, sel felaketi meydana gelen Antalya'nın Kundu bölgesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Baykal, cumhurbaşkanının görev süresine ilişkin bazı değerlendirmeler ve Başbakan Erdoğan'ın, "Cumhurbaşkanının görev süresini Yüksek Seçim Kurulu belirler" şeklindeki sözlerine yönelik soru üzerine, bu konuda aslında hiç talebe gerek olmadığını, durumun çok açık ve çok net olduğunu ifade etti.

"Bizim Anayasamızın cumhurbaşkanlığıyla ilgili hükmü, tereddüt edilmeyecek netlikte ifade edilmiştir. Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl, parlamentonun görev süresi 4 yıldır" diyen Baykal, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı, seçildiği zaman bu hüküm yürürlükte değildi. '7 yıl devam eder mi' düşüncesi vardır. Kamu hukukunda böyle bir düşünceye yer yoktur. Kamu hukukunda yasaların, Anayasa'nın ortaya koyduğu düzen herkes için geçerlidir. Anayasa'ya karşı kimse, 'ben geçen Anayasa zamanında bu hakkımı elde ettim' deme imkanına sahip değildir. Bu, ancak Anayasa'nın geçici maddesi imkan sağlarsa, 'daha önce seçilmiş olan cumhurbaşkanı 7 yıl devam eder' diye bir madde varsa uygulanır. Yeni Anayasamızda böyle bir madde yoktur. Durum çok açıktır. Yeni Anayasa'ya göre buna imkan verecek yeni bir madde bulunmadığı halde, 'Ben o dönemde seçilmiştim, ben ona göre görevime devam ederim" diye talepte bulunma imkanı kamu hukukunda yoktur."

Bu konuda bir ihtilafın olmadığını ancak "bu konuda sanki bir ihtilaf var, bu ihtilafı YSK karara bağlarmış" gibi bir düşünce bulunduğunu dile getiren Baykal, bu düşüncenin geçerli olmadığını vurguladı.

Baykal, YSK'nın, Anayasa'yı yorumlama yetkisi bulunmadığını da ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"YSK, Anayasa'yı yorumlama yetkisine sahip bir organ değildir. Anayasa'nın bu konuda yoruma da ihtiyacı yoktur. 'Şu kurullar karar aldı, bu kurullar karar aldı, biz bunu uygulayacağız' demek çok büyük yanlış olur. Bu, Türkiye'de çok önemli, derin hukuk tartışmalarını beraberinde getirir. Buna ihtiyaç olacağını zannetmiyorum. Herkes bunun böyle olduğunu biliyor da 'değişik durum yaratılır mı' diye yoklama içindedir. Buna gerek yok, böyle bir yoklamaya gerek yok, durum çok açık. Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıldır, milletvekilinin görev süresi de 4 yıldır. Nokta. O kadar."

Bu konularda ilginizi çekebilir