YSK'nın vetosu dünya basınında

New York Times, “Beklenmeyen adım, muhtemelen Kürtleri kızdıracak” yorumunu yaparken, BBC, “Türkiye, BDP’nin kararını bekliyor” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), 7’si BDP’li 12 bağımsız adaya Meclis yolunu kapatması dünya basınında da yankı buldu. New York Times gazetesi, “Beklenmeyen adım, muhtemelen Kürtleri kızdıracak” yorumunu yaparken, BBC, BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tepkisine dikkat çekerek, “Türkiye, BDP’nin kararını bekliyor” dedi.

New York Times: Karar Kürtleri kızdıracak

Seçime katılamayacakları bildirilen adayların bazılarının YSK tarafından 2007 seçimlerinde yarışmalarına izin verildiğine dikkat çekildiği haberde kararın, Kürtler arasında yaygın bir biçimde “haklarından mahrum etmeye yönelik sinsi bir taktik” olarak değerlendirildiği kaydedildi. Haberde şunlar söylendi:

“Kurulun kararının, Türkiye’ye, uzun bir süreden beri istediği üyeliği verip vermeme konusunu değerlendiren Avrupa Birliği’nin eleştirisiyle karşı karşıya kalması bekleniyor. Avrupa Birliği yetkilileri, Türkiye’nin iç politikasında Kürtlerin daha çok katılımını teşvik etmesinden yana.”

NYT gazetesi, “Hükümet ile PKK arasında uzun bir süre devam eden ve 40 bin kişinin hayatını kaybettiği çatışmalara” dikkat çekildiği haberde, “Türkiye’de daha çok demokrasiden yana olanlar, Kürtlerin siyasi katılımını, sorunun barışçıl çözümüne giden yol olarak görüyor ancak iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi ve müttefikleri, birçok Kürt yanlısı politikacının PKK için paravan olmalarından kuşkulanıyor” denildi.

BBC: Türkiye BDP’nin kararını bekliyor

İngiliz yayın kurumu BBC ise, “Türkiye, BDP’nin kararını bekliyor” başlığıyla verdiği haberinde BDP’nin daha önce YSK'nın kararı üzerine seçimden çekilme tehdidinde bulunduğuna dikkat çekerken Eş Başkan Demirtaş’ın, “Biz adil olmayan anti-demokratik bir seçimde yer alamayız” yönündeki ifadelerine yer verdi.

Partinin Meclise 35 milletvekili sokmayı hedeflediğini anımsatan BBC, “Kurul, 12 bağımsız milletvekili adayının sabıka kayıtları bulunduğunu tespit etmiş ve bunun onları milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyeceğini bildirmişti” dedi.

YSK Başkanı: Kararımız belli

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ali Em, 12 bağımsız milletvekili adayının başvurusunun reddedilmesini "Kararımızda her şey belli" sözleriyle değerlendirdi.

Aysel Tuğluk: Gerekirse seçimden çekiliriz

Aysel Tuğluk ise kararın siyasal bir karar olduğunu söyledi. Tuğluk, "Seçimden çekilmek dahil bütün bunları tartışmak durumundayız" diye konuştu. Tuğluk, “Bu karar hiçbir şey kazandırmayacak bir karar. Bir kez daha Kürtler'e mesaj verildi. Kürt sorununun Meclis zemininde çözümü için çaba sarf eden kişilerin veto edilmesi çok vahim bir durumdur. Biz bunu sıradan bir karar olarak görmüyoruz. Siyasal bir karardır” dedi.

Yargıtay Başkanı: YSK kararları kesindir, maddi hata varsa düzeltilebilir

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, 12 bağımsız milletvekili adayının, adaylıklarının iptaline ilişkin YSK kararıyla ilgili olarak, "Orada arkadaşlarımız karar vermiş. Mutlaka mevzuat açısından bir değerlendirme yaptılar. Bilemiyorum" dedi.

"YSK'ya itiraz olabilir mi?" şeklindeki soru üzerine de Gerçeker, "Listeler kesinleştikten sonra ilan edildi. Yanılmıyorsam. Onlara itiraz edilebilir, yeniden incelenebilir. Ama YSK kararları kesindir biliyorsunuz. Ancak maddi hata varsa düzeltme olabilir. Oradaki arkadaşlarımızın bilecekleri, değerlendirecekleri bir konu" dedi.

Bahçeli: Yargı'ya saygı duyulmalı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 12 bağımsız milletvekili adayının adaylıklarını iptal kararını değerlendirirken, "Yargıya saygı duyulmalıdır. Alınan karar herkes tarafından kabul edilmelidir" dedi.

Baykal: Türkiye'ye bu yönetim zihniyeti yakışmıyor

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili adayı Deniz Baykal, YSK'nın 12 bağımsız milletvekili adayının, adaylığını iptal etmesine ilişkin, "Varsa bir hata olduğunu önceden ilan et de hiç olmazsa aday olmasın. Onu da yapmayacaksın. Tuzak mı kuruyoruz, engel mi çıkarıyoruz? Ne kadar yanlış ayıp, yakışıksız. Türkiye'ye bu yönetim zihniyeti yakışmıyor. Her noktada bir kriz, bunalım. Çok acı. Bu mu ileri demokrasi? Ustalık dönemi... Başbakanın bu mu ustalık dönemi?"

Bu konularda ilginizi çekebilir