Yücaoğlu:Cari açık yapısal bir sorun

TÜSİAD YİK Başkanı Yücaoğlu, cari açığın gelirin artması ile değil, ekonominin yavaşlaması ile kontrol altına alındığını, bunun da yapısal bir sorun olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu, Türkiye'de yurt içi talep arttıkça ithalatın arttığını, cari açığın gelirlerin artmasıyla değil ekonominin yavaşlamasıyla kontrol altına alındığını belirterek, "Bu yapısal sorun. Türkiye hızlı büyüdükçe bu tablo karşımıza çıkıyor. Bu yapısal sorunun Türk sanayisi üstesinden gelmek zorunda. Aksi halde toplumumuzun gelişmesi için gerekli sürdürülebilir yüzde 7'lik bir büyüme hızını sağlamak çok zor olacak" dedi.
TÜSİAD 42. Olağan Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada Yücaoğlu, TÜSİAD'ın bütün çalışmalarını kapsayan üç ana unsurun olduğunu ifade ederek, "Bunların birincisi ekonomik reformlarımız. İkincisi siyasi reformlar. Üçüncüsü de Türkiye'nin sosyal öncelikleri. Bu çerçeve giderek olgunlaştı ve hiç bozulmadı. Biz ekonomimizi incelerken, artık dünya ekonomisini de inceliyoruz. çünkü Türk ekonomisi dünya ile entegre olmuş durumda. Siyasi reformlarda ise AB'yi referans alıyoruz. Buradaki ifade özgürlüğünü, insan haklarını, kültürel hakları öne çıkaran bir anayasa ve yasalar dizisi görmek arzusundayız. Sosyal önceliklerimizde ise eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, kadın erkek fırsat eşitliği bizim için vazgeçilmez maddeler" diye konuştu.
"Borsadaki düşüşü sağlıklı olarak algılamak mümkün değil"
Türkiye ekonomisinin 2011 yılında rekorlar kırdığını, büyümenin 2010 gibi yüksek bazlı bir yılın üzerine yüzde 7-8 gibi olacağını, istihdam artışının sağlandığını, ihracatın da arttığını anlatan Yücaoğlu, birçok ülkede kamu açıkları varken, Türkiye'nin rekor sayılabilecek çok ufak bir açıkla yılı bitirdiğini, bunların çok olumlu olduğunu söyledi.
Öte yandan Türk Lirasının yüzde 25 oranında değer kaybettiğine işaret eden Yücaoğlu, enflasyonun çift haneli rakamlara çıktığını, faizlerin tırmandığını, vadelerin kısaldığını, rezervlerde düşme olduğunu ve Borsa'nın gerilediğini anlattı.
Yücaoğlu, Borsa'nın bir öncü gösterge olduğunu, borsadaki düşüşü sağlıklı olarak algılamanın mümkün olmadığını vurguladı.
Avrupa ülkelerindeki büyüme oranları sıfıra yaklaşırken, Kuzey Afrika'daki siyasi ortamdan dolayı ticaretimiz düşerken, bu yıl ihracat gelirinin nereden geleceğinin planlanması gerektiğine işaret eden Yücaoğlu, şimdiden bunun peşine düşülmesi gerektiğini kaydetti.
Yücaoğlu, bu tablo nedeniyle Türkiye'nin büyüme hızının önemli ölçüde yavaşlamasının beklendiğini dile getirdi.
Bütün bu gelişmeler karşısında Merkez Bankası'nın ve hükümetin bir dizi konjonktürel tedbirler aldığını ve almaya devam ettiğini anlatan Yücaoğlu, "Türkiye'de yurt içi talep arttıkça ithalat artıyor. İhracata rağmen cari açık daha hızlı artıyor. Cari açık gelirlerimiz artmasıyla değil, ekonominin yavaşlamasıyla kontrol altına alınıyor. Bu yapısal sorun. Türkiye hızlı büyüdükçe bu tablo karşımıza çıkıyor. Bu yapısal sorunun Türk sanayisi üstesinden gelmek zorunda. Aksi halde toplumumuzun gelişmesi için gerekli sürdürülebilir yüzde 7'lik bir büyüme hızını sağlamak çok zor olacak" diye konuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir