Yüksek kükürtlü motorin tarih oluyor

EPDK, Avrupa Birliği direktiflerine uyum kapsamında 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren motorindeki kükürt oranını düşürecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Avrupa Birliği (AB) direktiflerine uyum kapsamında 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren motorindeki kükürt oranını 10 PPM olarak belirledi.

Böylece kırsal motorinde 1000 ppm olan yüksek kükürt oranı, normal motorindeki 10 ppm düzeyine düşürülecek. Bu da tek tip motorin dönemini beraberinde getirecek. Düzenleme ile Türkiye AB mevzuatına tam uyum sağlarken, yüksek kükürtün çevreye verdiği zarara da son verilecek.

Edinilen bilgiye göre, EPDK'nın dünkü kurul toplantısında, Avrupa Birliği (AB) ilgili yönergesinde yer alan "akaryakıtların piyasa arzı ve satışı"na ilişkin hükümlerin uyumlaştırılması çalışmaları kapsamında Motorin Türlerine ve Otobiodizel'e İlişkin Teknik Düzenleme Tebliğinde değişiklikler yapıldı.

Buna göre, yılbaşından itibaren geçerli olmak üzere "Piyasaya akaryakıt olarak arz edilen veya dolaşımda bulunan motorin türlerinin, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan "TS EN 590 A1 Otomotiv Yakıtları-Dizel (Motorin)-Gerekler ve Deney Yöntemleri" standardına uygun ve azami kükürt miktarının kilogramda 10 miligram olması zorunludur" düzenlemesi yapıldı.

Düzenlemeye göre 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren ithal edilen bir kilogram motorinin içinde en fazla 10 miligram kükürt olacak. Böylece kükürt oranı 1000 ppm düzeyinden 10 ppm (1 milyon litrede 10 litre) düzeyine indirilmiş olacak.

EPDK'nın düzenlemesiyle kırsal motorin tanımı yeniden yapılarak, kullanıcılara iç su araçları ve gezi tekneleri de ilave edildi.

Çevreye zarar azalacak

Petrol Sanayi Derneğinin (PETDER) hesaplamalarına göre motorinde kükürt oranının 10 ppm ile sınırlandırılması toplamda kükürt kaynaklı emisyonların 100 kat daha az olacak ve atmosfere salının kükürt ve partikül madde miktarının her yıl 9.900 ton daha azalacak.

Düşük kükürtlü motorin 2004 yılından bu yana Türkiye'de piyasaya sunuluyor ve giderek artan miktarlarda tüketiliyor. Özellikle yeni nesil dizel motorlu araçlarda sadece düşük kükürtlü motorin kullanılabiliyor.

Motorinlerde, 2004 yılından itibaren bir taraftan yeni nesil dizel araçlar için düşük kükürtlü yakıtlar piyasaya sunulurken, diğer taraftan halen piyasada olan ticari araçlar, kamyon ve otobüslerin yaygın olarak kullandığı kırsal motorinde kademeli olarak kükürt sınırlamasına gidiliyor. Daha önce kükürt oranı 7000 ppm den 1000 ppm'e indirilmişti. Aynı şekilde de düşük kükürtlü motorindeki kükürt oranı da 500 ppm'den 10 ppm'e düşürülmüştü.

Gözler Maliye Bakanlığında

EPDK'nın kırsal-normal motorindeki kükürt düzenlemesinin ardından Maliye Bakanlığının da, yeni vergi düzenlemesine gitmesi bekleniyor.

Kırsal ve normal motorindeki ÖTV tutarlarının farklı olduğu dikkate alındığında, düzenlemenin ardından özel tüketim vergisi oranlarının yeniden belirleneceği tahmin ediliyor.

Maliye Bakanlığının EPDK'nın motorinle ilgili düzenlemelerine paralel tek ÖTV uygulamasına gitmesi, böyle bir durumda ÖTV'nin normal motorinde eşitlenmesi ihtimali bulunuyor.

Halen kırsal motorinden litre başına 1,2345 lira, normal motorinden ise 1,3045 lira ÖTV alınıyor.

ÖTV ve KDV dahil, kırsal motorin üzerindeki vergi yükü 1,6795 lira, normal motorindeki vergi yükü ise 1,7650 lira olarak hesaplanıyor. Bu şekilde kırsal ve normal motorin arasında, ÖTV ve KDV açısından toplam 8,55 kuruşluk fark bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir