Yüksek tansiyon hastalarına yeni tedavi yöntemi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
MKÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde uygulanmaya başlanan "Renal Denervasyon" yöntemi, günde 3-4 farklı ilaç kullanmasına rağmen yüksek tansiyon şikayeti devam eden hastalarda kullanılıyor.
 
 
HATAY  - Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde uygulanmaya başlanan "Renal Denervasyon" yöntemiyle günde 3-4 farklı ilaç kullanmasına rağmen yüksek tansiyon şikayeti devam eden hastalar tedavi ediliyor.
 
Hastane Kardiyoloji Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Şen, gazetecilere yaptığı açıklamada, Renal Denervasyon yöntemi sayesinde yüksek tansiyonu olan hastaların ücretsiz olarak tedavi edilebildiğini söyledi.
 
Tedavinin Hatay'da ilk defa uygulanan bir yöntem olduğunu ifade eden Şen, yüksek tansiyonun dünyada en sık görülen rahatsızlıklardan biri olduğunu, Türkiye'de yaklaşık 20 milyon hipertansiyon hastası bulunduğunun tahmin edildiğini kaydetti.
Hipertansiyon hastalığının tedavisinin zor olduğunu vurgulayan Şen, bu rahatsızlığı bulunan hastalara tedavide ilk önce kilo verme, sigara ya da alkol kullanmama ve egzersiz yapma gibi yaşam biçimi değişikliği tavsiyelerde bulunduklarını belirtti.
 
Hastanın bu önerilere uymasına rağmen, tansiyonu 14-9 düzeyindeyse ilaç tedavisine başladıklarını ifade eden Şen, şu bilgileri verdi:
"Hipertansiyonun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte böbrekle beyin arasındaki sinirlerin ilişkisiyle alakalı olduğu tespit edildi. Tansiyon, ilaç tedavisinde de ne yazık ki çoğu zaman itibariyle kontrol altına alınamıyor. Böyle durumlarda çoğu hastamız günde 2-3 hatta daha fazla ilaç kullanması gerekiyor. Hastanemizde uygulamaya başladığımız Renal Denervasyon yöntemi, günde 3-4 ilaç kullanmasına rağmen hala tansiyonu 14-9'un üzerinde olan hastalar için yeni bir tedavi yöntemi. Bu yöntem tüm dünyada da bir-iki yıldır uygulanıyor, ülkemizde de yeni yeni uygulanmaya başlandı. Bu tedavi şeklinde anjiyoya benzer şekilde kasıktan girerek bölgeye plastik bir kılıf yerleştiriyoruz. Böbrek atardamarının içine özel bir kateter yerleştirerek sinirlerin aşırı aktivitesini azaltmaya çalışıyoruz. Bu çok başarılı bir yöntem ve Türkiye'de 10-15 merkezde yapılıyor, Çukurova bölgesi'nde de yeni uygulanmaya başlandı."
Bu tedavinin tansiyonu tamamen ortadan kaldıran bir yöntem olmadığına dikkati çeken Şen, "Bu yöntem, günde 3-4 ilaç kullanan bir hastada tansiyonu düşürüyor, fakat tamamen ortadan kaldırmıyor. Hastanın kullandığı ilaç sayısı düşüyor, bu bile çok önemli bir gelişme. Bu yöntem maddi açıdan da çok önemli. Hastanın ömür boyu kullanacağı ilaçların yarı yarıya düşmesi, hem hastaya, hem de devlete ciddi fayda sağlıyor" diye konuştu.
 
Doç. Dr. Adnan Burak Akçay ise daha önce pahalı bir tedavi yöntemi olan uygulamanın hastanelerinde ücretsiz olarak gerçekleştirildiğini kaydetti.
Açıklamanın ardından Doç. Dr. Şen başkanlığındaki bir ekip, günde 4 ilaç kullanan 50 yaşındaki hipertansiyon hastasına Renal Denervasyon yöntemi uygulandı.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir