Yüksek yargı tasarısı kabul edildi
Mahkeme üyeleri, 12 yıl için seçilecek. Bir kimse iki defa üye seçilemeyecek.
ANKARA - Anayasa değişikliği çerçevesinde Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Anayasa Komisyonunda kabul edildi.
Tasarıya göre, mahkeme üyeleri, 12 yıl için seçilecek. Bir kimse iki defa üye seçilemeyecek. Mahkeme, genel kurul ve iki bölüm olarak çalışacak. Herkes, temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilecek. Anayasa Mahkemesinin Yüce Divan olarak verdiği kararlar ile parti kapatma davalarında aldığı kararların yeniden incelenmesi istenebilecek.
Tasarıya göre, Anayasa Mahkemesi, Genel Kurul ve iki bölüm olarak çalışacak. Genel Kurul, genel olarak halen Anayasa Mahkemesinin baktığı konuları görüşecek. Bölümler ise Anayasa değişikliği ile getirilen "bireysel başvuruları" karara bağlayacak.
Anayasa değişikliği ile yedek üyelerin asıl üye olması ve TBMM'nin 3 üye seçmesiyle üye sayısı 17'ye çıkarılan Genel Kurul, en az 12, 7 üyeden oluşan bölümler ise en az 4 üyenin katılımıyla toplanacak.
Anayasa Mahkemesi'nin halen bir olan başkanvekili sayısı, ikiye çıkarılacak. Başkanvekilleri, bölümlere başkanlık edecek.
Anayasa Mahkemesi üyeliğine süre sınırı getiriliyor. Üyeler 12 yıl için seçilecek. Bir kimse iki defa üye seçilemeyecek. Başkan ve üyeler azlolunamayacak, kendileri istemedikçe görev süreleri dolmadan ve 65 yaşından önce emekliye sevk edilemeyecek.
Komisyonda, görev süresi dolduğu halde emekliliği gelmeyen üyelerle ilgili hüküm yeniden düzenlendi. Tasarıdaki ilk metinde, bu üyelerin emeklilikleri dolana kadar aldıkları maaşın 3'te 2'sini almaya devam etmesi öngörülüyordu. Yapılan değişikliğe göre, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Sayıştay üyeliğinden seçilenler geldikleri yerlerdeki üyeliklere dönebilecek. Birinci sınıf hakimlik ve savcılıktan seçilenler istemeleri halinde HSYK tarafından uygun bir yere hakim ya da savcı olarak atanacak. Üniversitelerden gelen üyeler de eski görevlerine dönebilecek. Serbest avukatlık mesleğinden veya Anayasa Mahkemesi raportörlüğü görevinden üye seçilenler ise istekleri halinde Başbakanlık başmüşaviri kadrosuna, kamu görevlerinden seçilenler de eski görevlerine denk bir kadroya atanabilecek.
Raportörler, Başkanın görev vermesi durumunda tanık ve uzman dinleyebilecek.
Tasarıyla "raportör yardımcılığı" kadrosu oluşturuluyor. Raportör yardımcıları, yargısal ve idari çalışmalara yardımcı olacak.
Raportör yardımcılığı için açılacak sınavın mülakatında kayıt sistemi kullanılmayacak.
Anayasa Mahkemesi Başkanı, mahkemenin ihtiyaç duyduğu alanlarda hizmet alımı yoluyla yerli ve yabancı uzman çalıştırmaya yetkili olacak.
Tasarıda, Anayasa Mahkemesinin Anayasa değişikliklerini şekil bakımdan denetimi, ayrıntılı olarak tanımlanıyor. Buna göre, Anayasa değişikliklerinde teklif çoğunluğuna, oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı, kanunların ve TBMM İçtüzüğünün son oylamasının öngörülen çoğunlukla yapılıp yapılmadığı, KHK'lerin yetki kanununda öngörülen süre içinde çıkarılıp çıkarılmadığı, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu üyelerinin imzalarının bulunup bulunmadığı ile sınırlı olarak şekil incelemesi yapılabilecek.
Maaşlar artıyor
Anayasa Mahkemesi Başkanı, başkanvekilleri, üyeleri ve raportörlerinin maaşları da artırılıyor.
Anayasa Mahkemesi Genel Sekreteri Oğuz Kaya'nın verdiği bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyelerin maaşları 2 bin 478, raportörlerin maaşları ise 485 TL artacak.
Anayasa Mahkemesine, raportör, raportör yardımcısı ve diğer idari personelin de bulunduğu 599 kadro ihdas ediliyor.
Adalet Bakanlığı taşra teşkilatına 67 raportör, Sayıştay Başkanlığına 15 raportör ihdas edilecek.