Yükselen döviz ihracatçıyı koruyacak

İHKİB Başkanı Tanrıverdi, "Kısa zamanda geriye kurun geriye gitmesini engellemek için gerekli tedbirleri almamız lazım" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, sepet kurun bu seviyelerde veya daha yukarılarda seyretmesinin ihracatçıları, AB'deki krize karşı koruyacağını söyledi.

Tanrıverdi, dolar ve eurodaki değer artışına ilişkin sorularına yanıtlarken, ihracatçıların 2005'en 2008'e kadar olan dönemde değerli Türk Lirası'ndan dolayı ciddi sıkıntılar yaşadığını, doların 1,2000 lira seviyelerine kadar gerilediğini anımsattı.

Bugün dolar ve eurodaki yükselişle birlikte sepet kurun 2 lira seviyesine çıktığını belirten Tanrıverdi, bu ve bunun üstü seviyelerin ihracatçı açısından olumlu ve istenen bir düzey olduğunu anlattı.

Bu seviyelerin kalıcılığının sağlanmasının önemine işaret eden Tanrıverdi, "Çünkü bize en büyük zararı oynak, kısa vadeli değişen kur veriyor. Bugünkü seviyelere göre hazırlık yapmış olan ihracatçı, üç ay sonra parasını aldığında sepet kuru daha aşağılarda görürse sıkıntı olur. O yüzden kurun çıkarken de inerken de çok daha yavaş hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Kurun geriye gitmesini engellemek için tedbirleri almamız lazım

İhracatın rekorla kapandığı 2008 yılında, paritenin ihracatçıya yardım ettiğini hatırlatan Tanrıverdi, bugün ise Avrupa ekonomisinin krize girmesiyle durumun tersine döndüğünü söyledi.

Tanrıverdi şöyle devam etti:

"Bugün AB'de ciddi bir kriz var. O yüzden döviz kuru politikaları sıkı bir şekilde takip edilmeli. Sepet kurun şu anki seviyelerde veya daha yukarılarda seyretmesi AB'deki krize karşı bizi korur. Çünkü kur bize daha rahat mal satabilme ve rekabet edebilme şansı veriyor. Avrupa bölgesindeki kriz, AB'nin yaptığı ithalatı düşürecek. Biz burada döviz kurunun yükselmesiyle farkı kapatıp diğer rakiplerimize göre daha rahat mal satabilecek pozisyona gelebiliriz. Bunu çok iyi kullanmamız lazım. Kısa zamanda geriye kurun geriye gitmesini engellemek için gerekli tedbirleri almamız lazım."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir