Yumurtada 'soğuk reyon' tartışma yarattı

Bakkallar, "Bu şartları yerine getiremeyiz, bakkalda satış biter", yumurta üreticileri ise, "Mevzuat son tüketiciye satış yerlerine esneklik getiriyor" görüşündeler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
Hüseyin GÖKÇE
 
ANKARA - Yumurtanın üretim yerinde depolanması, taşınması ve tüketiciye sunulma aşamasında 5-12 derece arasında muhafaza edilmesi gerektiği yönündeki mevzuat 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giriyor. Bakkallar bu zorunluluğun, bakkallarda yumurta satışının sonlandıracağını öne sürüyor. Yumurta üreticileri ise tebliğ ve yönetmeliklerde, küçük miktarlardaki ürünlerin son tüketiciye doğrudan satışı yapılan perakende yerlerinin uygulamadan istisna tutulduğunu belirterek, bu konuda sıkıntı yaşanmayacağını dile getiriyor.
 
DÜNYA'nın yaptığı araştırmalara göre, yumurtanın üretim ve satış aşamalarında gerekli olan asgari şartları belirleyen iki mevzuat bulunuyor. Bunlardan ilki 2008 yılında yayımlanan, 2007/54 sayılı Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği. Tebliğ, sağlıklı yumurtacı tavuklardan elde edilmiş yumurta ve tekniğine uygun, hijyenik şekilde üretilmiş yumurta ürünlerinin, paketlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasını sağlamak üzere bu ürünlerin özelliklerini belirliyor.
 
Tebliğin 'taşıma ve depolama' başlıklı 14'üncü maddesi, yumurtaların taşınması ve depolanmasına ilişkin kuralları belirliyor. Buna göre yumurtaların üretildikleri işletmelerde, toplanma işleminde sonra violler içinde muhafaza edilmesi gerekiyor. Yumurtanın taşınmasında ise 5-12 derece sıcaklık şartı getiriliyor.
 
27 Aralık 2011'de yayımlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği ile de yumurtanın üretim yerinden son tüketiciye arzına kadar hangi şartlarda taşınacağını ve muhafaza edileceğine ilişkin esaslar belirleniyor. Bu yönetmelikte de yumurtanın 5-12 derece arasında muhafaza edileceği ve taşınacağı hükme bağlanıyor.
 
Bu yönetmeliğin 2'nci maddesinin 3'üncü fıkrasının c bendi, yönetmeliğin, "Üreticisi tarafından küçük miktarlardaki birincil ürünlerin son tüketiciye veya son tüketiciye doğrudan satışını yapan yerel perakendecilere doğrudan arzına" uygulanmamasını öngörüyor. DÜNYA'ya bilgi veren yumurta üreticileri, yönetmelik ve tebliğ hükümlerinin çok açık olduğunu belirterek, mevzuatın bakkallara yönelik istisna getirdiğini belirtiyorlar.
 
''Bakkala, 'sen yumurta satamazsın' deniliyor'' 
 
[PAGE]
 
''Bakkala, 'sen yumurta satamazsın' deniliyor'' 
 
İstanbul Bakkallar Odası Başkanı İsmail Keskin ise bu uygulama karşısında bakkalların yumurta satmayabileceğini söyledi. AB uyum yasaları kapsamında yapılan düzenlemeyle yılsonundan itibaren yumurtanın sadece soğuk hava deposu bulunan yerlerde satılabileceğini dile getiren Keskin, AA'ya yaptığı açıklamada tebliğlerle birlikte bakkallara 'sen yumurta satamazsın' dendiğini bildirdi. Keskin yumurtanın Avrupa'da da reyonlarda satıldığına dikkat çekerek, zorunluluğun yumurtada fiyat artışına yol açacağını öne sürdü.
Yeni uygulamayla birlikte sadece bakkalların sıkıntıya girmeyeceğini vurgulayan Keskin, durumdan üreticilerin ve vatandaşların da mağdur olacağını söyledi.
 
Yumurta fiyatlarının uygulamayla birlikte yükselebileceğini anlatan Keskin, ''Belki bakkal diyecek ki yumurta satmak için bu kadar sıkıntı çekeceğime ondan da vazgeçiyorum. O zaman birilerinin tekeline giren yumurtanın fiyatı elbette yükselecektir. Sadece 1-2 yumurta alabilen fakir insanlardan bunu uzaklaştırdığınızda, onu da alıp yiyemeyecek'' diye konuştu.
 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir