Yunan hükümeti kalkınma programını açıkladı
Yunan hükümeti, Ekonomik İstikrar ve Kalkınma Programı çerçevesinde ülke ekonomisi ve bütçe açığı sorunlarına karşı alınması kararlaştırılan önlemler paketini açıkladı.
ATİNA - Yunan hükümeti, Ekonomik İstikrar ve Kalkınma Programı çerçevesinde ülke ekonomisi ve bütçe açığı sorunlarına karşı alınması kararlaştırılan önlemler paketini açıkladı.
Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostantinu tarafından açıklanan pakette, Başbakan, bakanlar ve milletvekilleri de dahil olmak üzere, yüksek ücret alan memurların maaşları dondurulurken, kamuda emekliye ayrılan her 5 memura karşılık bir kişinin işe alınması, 12 bin avronun üzerindeki kazançlara yüzde 18'den başlayarak, yüzde 40'a kadar varan vergi getirilmesi ve kiliseye ait mal varlıklarının da vergilendirilmesi öngörülüyor.
Papakostantinu, Başbakan ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile ekonomi alanında alınacak önlemler konusunda yaptığı uzun toplantılar sonunda bu akşam yaptığı açıklamada, kamu çalışanlarına verilen ikramiyelerin kaldırıldığını, borsada yer almayan KİT yöneticilerinin ücretlerinde yüzde 50'ye varan kısıtlamalar getirildiğini ve değeri 400 bin avronun üzerinde olan taşınmaz mal varlıklarının yıllık yüzde 1 oranında vergilendirilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.
2010 yılı içerisinde sadece 2 bin avronun altındaki emekli maaşlarının yüzde 1,5 oranında arttırılmasının öngörüldüğünü açıklayan Papakostantinu, eğitim, güvenlik ve sağlık çalışanlarının gelirlerinin önlemler paketi içerisine alınmadığını belirtti.
Papakostantinu, Ekonomik İstikrar ve Kalkınma Programı çerçevesinde hazırlanan yeni gelir vergisi yasası ile ilgili müzakerelerin sürdüğünü, yasanın son şekliyle önümüzdeki günlerde parlamentoya getirileceğini bildirdi.
İstikrar ve kalkınma programı
Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostantinu, geçtiğimiz haftalarda yaptığı, Yunan ekonomisinde önümüzdeki 3 yıl içinde, İstikrar ve Kalkınma Programı çerçevesinde yapılması planlanan değişiklikler hakkında bilgi verdiği açıklamasında, "2012 yılı sonuna kadar bütçe açığının GSYH'ya oranının yüzde 2,8'e düşürülmesinin 3 yıllık ekonomi programının temel hedefi olduğunu" belirtmişti.
Ekonomide 2008 yılında yüzde 2 oranında büyüme kaydedilmesine rağmen 2009'da yüzde 1,2 oranında küçülme yaşandığını, yatırımlarda yüzde 20, ihracatta yüzde 16, ithalatta ise yüzde 25 oranında azalma görüldüğünü vurgulayan Maliye Bakanı, 2010 yılında yüzde 0,3 oranında bir büyüme kaydedilmesinin hedeflendiğini, bu çerçevede 2012 yılı için beklentinin, kalkınma hızının yüzde 1,9'a ulaşması, 2013 yılında ise yüzde 2,5 oranına yükselmesi olduğunu ifade etmişti.
Ekonomi ve İstikrar Programı'nda, bütçe açığının GSYH'ya oranının 2010 yılında yüzde 4, 2011'de yüzde 3,1, 2012'de ise yüzde 2,8 olarak öngörüldüğü, bu çerçevede 2009'da yüzde 12,7 olan bu oranın, 2012'de yüzde 2,8'e gerilemesinin hedeflendiğini bildiren Bakan, 2013'de de söz konusu açığın yüzde 2 oranında şekilleneceği değerlendirmesinde bulunmuştu.