Yunanistan darbeci askerleri iade etmiyor

Yunanistan, 15 Temmuz gecesi Dedeağaç'a kaçan 8 askerin 3'ünün Türkiye'ye iadesini reddetti. Diğer 5 asker için ise karar bugün verilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunan mahkemesi, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan üç Türk askerinin Türkiye’ye iade edilmemesine karar verdi.

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Sikorsky tipi askeri helikopterle Yunanistan'ın Dedeağaç Havalimanı'na iniş yaparak sığınma başvurusunda bulunan sekiz askerin yedisinin talepleri reddedilmişti. Ancak Yunanistan, darbeci askerlerin Türkiye'ye iade edilmesini isteyen Ankara'nın bu talebine yönelik kararını açıklamamıştı.

Reuters'ın haberine göre, Yunan mahkemesi söz konusu askerlerden üçünün Türkiye'ye iadesine karşı çıktı. Diğer beş askerin iade kararı ise bugün belli olacak.

Reuters, Yunan mahkemesinin kararını, kaçak askerlerin avukatı Stavrula Tomara'ya dayandırdı. Ajans daha sonra haberin mahkeme yetkililerince de teyit edildiğini duyurdu.

'Yunanistan gerekli çabayı göstermeli'

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, darbe girişiminin ardından Yunanistan'a kaçan Fetullahçı Terör Örgütü üyelerinden bazılarının iade edilmesi talebinin reddine ilişkin Atina'daki temyiz mahkemesinin kararını, "Yunanistan, Türkiye ile NATO'da ittifak içerisindedir, NATO müttefikimizdir. Bizim Yunanistan hükümetinden beklentimiz kesinlikle bu FETÖ mensuplarının Türkiye'ye iadesiyle ilgili her türlü gayreti göstermesidir" sözleriyle değerlendirdi.

Söz konusu FETÖ üyelerinin iade edilmemesi durumunda Türkiye'nin bir hamlesinin olup olmayacağı sorulan Işık, "Bunların hepsi gerekli birimlerimizde değerlendirilir, gereken adımlar atılır. Burada teenniyle ama kararlılıkla hareket etmek durumundayız." dedi.

Işık, FETÖ üyesi 8 askerin iade edileceğine yönelik daha önceki açıklamalar hatırlatılarak, Yunanistan'daki fikir değişikliğinin sebebinin sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"ABD'de bu FETÖ liderinin konumundaki kişiyle ilgili de öne sürülen gerekçe aynı, yargı kararı, mahkeme kararı. Biz bu noktada özellikle ülkelerin çok daha yakın işbirliği yapmasının gerekli olduğunu ve mutlaka yapılması gerektiğini söylüyoruz. Burada eğer terör örgütleri arasında ayrım yapmaya giderse ülkeler, bundan herkes zarar görür. Çünkü terör, insanlığın ortak düşmanıdır. Burada terör örgütünün adının 'A', 'B', 'C' olması hiç değişmez. Terör örgütü terör örgütüdür, terörü bulaşan da bunun mutlaka bedelini ödemelidir. Dünyanın hiçbir yeri terör örgütü mensubu için rahat bir yer olmamalıdır."

Kaynak: DHA, AA