Yunanistan, yardım için gerekli koşulları karşıladı

Euro Bölgesi ülkelerinin maliye bakanları, 13 Eylül'de verilmesi planlanan 9 milyar euronun ödenmesini onaylamak için 7 Eylül'de Brüksel'de toplanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Komisyonu, Yunanistan'ın Euro Bölgesi finansal yardımının ikinci dilimini almak için gerekli koşulları yerine getirdiğini bildirdi.

Avrupa Komisyonundan yapılan açıklamada, "Komisyon, Yunanistan'a uygulanan koşulların olumlu değerlendirilmesinin finansal yardımın ikinci diliminin yolunu açtığını düşünüyor" denildi.

Euro Bölgesi ülkelerinin maliye bakanları, 13 Eylül'de verilmesi planlanan 9 milyar euronun ödenmesini onaylamak için 7 Eylül'de Brüksel'de toplanacak. Bu miktarın 6,5 milyar eurosu Euro Bölgesi ülkelerinden, 2,5 milyar Eurosu ise Uluslararası Para Fonundan (IMF) karşılanacak.

AB Komisyonunun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn yaptığı açıklamada, "Yunanistan, 2010 yılının ilk yarısında etkileyici bütçe konsolidasyonu yönetti ve önemli yapısal reformlarla süratli ilerleme sağladı" dedi. Rehn, ayrıca "güçlükler ve risklerin sürdüğünü" belirtti. 

Komisyon, Yunanistan'ın bütçe açığının "planlanandan daha hızlı" yüzde 46 azaldığını, toplam nakit harcamanın da geçen yılın ilk yarısıyla karşılaştırıldığında bu yılın ilk yarısında yüzde 16,9 gerilediğini açıkladı. Yunanistan Maliye Bakanlığına göre, Temmuz ayı sonu itibariyle bütçe açığı 12,1 milyar Euro oldu.

IMF ve Avrupa Komisyonu ortak heyeti 5 Ağustos'ta Atina'da yaptığı açıklamada, Yunan hükümetinin bütçe açığını azaltmada önemli ilerleme kaydettiğini, ancak yatırımcı güvenini sağlamak ve planlandığı gibi gelecek yıl piyasalara dönmek için reformları hızlandırmaya ihtiyacı olduğunu bildirmişti.

Yunanistan, Euro Bölgesi ve IMF'nin 110 milyar Euro tutarındaki finansal yardımının 20 milyar Euroluk ilk dilimini daha önce almıştı.

Atina yönetimi, ülkenin bütçe açığını azaltmak için kamu harcamalarında büyük kesintiler yaptı, ancak bu alınan önlemler ekonomideki büyümeyi olumsuz etkiledi. Yunanistan ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,5 daraldı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir