Yunanistan'a ek yardım kararı haziran sonu belli olacak

Euro Grup Başkanı Juncker, ülkeye yapılacak ek yardımın 110 milyar euroluk yardımı nasıl değerlendirdiğine bakılarak karar verileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Lüksemburg Başbakanı ve Euro Grup Başkanı Jean-Claude Juncker, "AB liderlerinin Yunanistan'a ek yardıma haziran ayı sonuna kadar karar vereceğini" söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile dün Yunanistan'a daha fazla yardımı görüşen Juncker yaptığı açıklamada, IMF, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) görevlilerinden oluşan Troyka heyetinin, bu ülkenin 110 milyar Euroluk kurtarma paketinin koşullarını yerine getirip getirmediğine ilişkin raporu beklediklerini ifade etti.

"Onların nihai kararını bekliyoruz. Onların tutumu, bizim tutumumuzu kısmen belirleyecek, bu yüzden çok erken. Yunanistan'ın sorununu ay sonuna kadar çözmeye çalışacağız" diyen Juncker, Yunanistan'ın borcunun topyekun yeniden yapılandırılmasının bir seçenek olmadığını kaydetti.

Özelleştirmeler inceleniyor

Yunanistan'da çalışmalarını sürdüren Troyka heyeti, tasarruf önlemlerinin uygulanmasını ve 110 milyar Euro yardım karşılığında devlet varlıklarının özelleştirilmesi çalışmalarını inceliyor.

Heyetin sunacağı raporda, Yunanistan'ın bütçe açığını azaltmak için yeni tasarruf önlemleri ve gelecek yıllarda mali açığın kapatılmasına yardımcı olması için devlet ve şirketlerin varlıklarının nasıl özelleştirileceğinin anlatılacağı belirtildi.

Muhalefet devam edecek

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Gertrude Tumpel-Gugerell, ECB'nin Yunanistan'ın borcunun yeniden yapılandırılması konusundaki güçlü muhalefetini gevşetmeyeceğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Jürgen Stark ile ECB Yönetim Kurulu üyesi ve İspanya Merkez Bankası Başkanı Jose Manuel Gonzalez-Paramo, Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılmasının, Lehman Brothers'ın çöküşünden daha fazla zarar verebileceğini söylemişlerdi.

ECB Yönetim Kurulu üyesi Lorenzo Bini Smaghi ise borçların yeniden yapılandırılmasının, Yunanistan'ın bankacılık sisteminin idam cezası olacağını ifade etmişti.

"Korku senaryoları konusunda konuşmak istemiyorum" diyen Tumpel-Gugerell ise borçların yeniden yapılandırmasının Euro Bölgesi'nin saygınlığına ve Euro Bölgesi'nde yatırımcı güvenine kalıcı zararı olacağı uyarısında bulundu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir