Yunanistan'da Ekonomi Bakanlığı çalışanları grevde

Çalışanlar hükümetin ekonomik istikrar ve kalkınma paketi çerçevesinde almayı kararlaştırdığı önlemleri protesto ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ATİNA - Yunanistan'da Ekonomi Bakanlığı çalışanları, vergi müfettişleri ve gümrük memurları bugün 48 saatlik grev başlattı.
Yunan basın yayın organları, grev yapan çalışanların Atina'da, "maaşların dondurulmasını" ve "ödeneklerin kısıtlanmasını" protesto eylemi düzenlediklerini duyurdu.
Kent merkezindeki bakanlık önünde toplanan göstericilerin, Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu'nun binaya girişini de engelledikleri kaydedildi.
Gümrük çalışanlarının da aynı nedenlerle grev yaptıkları belirtilen haberlerde, greve katılan vergi daireleri çalışanlarının toplam sayısının ise 14 bin olduğu bildirildi.
Diğer yandan, çiftçilerin ürünlerine daha yüksek fiyat ve daha fazla tarımsal teşvik talebiyle son 3 haftadır sürdürdükleri, sınır kapılarını ve şehirlerarası yolları kapatma eylemlerine devam etmeyi kararlaştırdıkları açıklandı.
Haberlerde, Tarım Bakanı Katerine Baçeli'nin çiftçilerin taleplerine karşı, "Kasada tek kuruş bulunmadığını" söylediği vurgulandı.
Ekonomik istikrar ve kalkınma paketinin açıklanmasının ardından, Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDİ) 10 Şubatta, İşçi Sendikaları Federasyonu ise 24 Şubat'ta greve gidilmesi çağrısında bulundu.
Önlem paketi çerçevesinde kamu sektöründe çalışan ve ayda 2 bin avrodan fazla maaş alan tüm çalışanların ücretlerinin dondurulacağı belirtilen haberlerde, kamu çalışanlarının ödeneklerinin kısıtlanması ile akaryakıta zam yapılmasının devlete 1.2 milyar avro kazandıracağı kaydedildi.
Yunan basını, ülkenin dış borcunun 300 milyar euro, bütçe açığının GSMH'ye oranının yüzde 12.7 olduğunu ve 2010'da dışarıdan 55 milyar euro borçlanma öngörüldüğünü duyurmuştu.
Öte yandan Yunanistan Devlet İstatistik Enstitüsü'nün (ESİE) işsizlik oranını yüzde 9.8, Yunanistan İstihdam Kurumu (OAED) ise bu oranı yüzde 17.1 olarak açıklamıştı.
Bu konularda ilginizi çekebilir