Yunanistan'da grev hayatı felç etti

Basın yayın çalışanlarının grevi nedeniyle radyo ve televizyonlarda haber bültenleri yayınlanmadı, haber ağırlıklı internet siteleri sayfalarını yenilemedi. Yarın da gazete çıkmayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA- Yunanistan'da kamu ve özel sektör çalışanlarının, ekonomik önlemler ile parlamentoda tartışmaya sunulan sosyal güvenlik yasa tasarısını protesto etmek amacıyla 24 saatlik greve gitmesi ülkede yaşamı felç etti.

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ve İşçi Sendikaları Federasyonu'nun (GSEE) çağrısıyla yapılan grev ile gösterilere, kamu ve özel sektör çalışanlarının yanı sıra gümrük, postane, elektrik daireleri, havaalanları çalışanları, gazeteciler, emekliler ile işsizler katıldı.

Basın yayın çalışanlarının grevi nedeniyle radyo ve televizyonlarda haber bültenleri yayınlanmadı, haber ağırlıklı internet siteleri sayfalarını yenilemedi, basın toplantıları ise iptal edildi. Yazılı basın çalışanlarının grevde yer almalarıyla yarın, gazete bayilerinin rafları boş kalacak.

Öte yandan, toplu taşıma araçları çalışanları da, vardiya başlangıcında yaptıkları iş durdurma eylemleri ile greve destek verdiler. Bu eylemin vardiya bitimine iki saat kala yineleneceği kaydedildi.

Bu arada, başkent Atina'da, Mücadeleci İşçi Kolları Birliği (PAME) ile ADEDY ve GSEE'nin organize ettiği iki ayrı gösteri gerçekleştirildi.

Arbede yaşandı

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı gösterilerde polis ile göstericiler arasında yer yer küçük çaplı arbede yaşandı.

Polis, taş ve sopa benzeri cisimler atan göstericilere gözyaşartıcı gaz ile müdahale etti.

Yunanistan'da sosyal güvenlik yasa tasarısının, 2018 yılından itibaren emekli maaşlarında yüzde 7 oranında kesintiye gidilmesini öngördüğü açıklanmış, emeklilik yaşı ve süresi artırılmış, ikramiyeler azaltılmıştı.

Kamu çalışanlarının ödeneklerinde kesintiye gidilmiş, kamuda gerek ücretler gerekse emekli maaşları dondurulmuştu, ayrıca vergiler artırılmıştı.

Mart ayında, bir dizi ekonomik önlem daha alınmıştı.

Yunan sendikaları, tüm bu önlemler geri çekilinceye kadar mücadeleye devam edileceğini açıklamışlardı.

Bu konularda ilginizi çekebilir