Yunanistan'da orta vadeli planın oylanması bekleniyor

Ekonomik krizle boğuşan ülkede orta vadeli tasarruf planının ay sonuna kadar oylanması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA/BRÜKSEL - Yunanistan'da, orta vadeli tasarruf planının bu ay sonuna kadar parlamentoda oylanması bekleniyor.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, kabine toplantısından sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetin kurumlar vergisi ve katma değer vergisini 2012 yılında düşüreceğini, bu önlemlerin son orta vadeli ekonomik planın parçası olmayacağını söyledi. 

Yunanistan'da muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi, tasarruf planına destek vermenin karşılığında kurumlar vergisinin düşürülmesini talep ediyor.

Bu arada, Avrupalı yetkililer, Yunanistan'ın iflastan kaçınması için özel finans kuruluşlarının bu ülkenin borçları konusunda açık kapı bırakmalarını sağlayacak bir yol bulmaya çalışıyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu'ndaki konuşmasında, bankalar ve diğer finansal kuruluşlardan Yunanistan'a mevcut seviyelerde kredi vermeye devam etmesinin isteneceğini ya da bu kuruluşların muhtemelen ellerindeki Yunan devlet tahvillerinin ödeme vadelerini uzatmaya teşvik edileceğini ifade etti.

Euro Bölgesi çözüm arıyor

Euro Bölgesi Grup Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker de, ''Kredi kuruluşlarının olumsuz fikrine ve iflasa yol açmayacak bir formül üzerinde çalışıyoruz'' dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) üst düzey temsilcisi Bob Traa, Atina'da yaptığı açıklamada, ''Avrupa ülkelerinin, IMF'nin 110 milyar Euroluk kurtarma paketinin beşinci dilimini serbest bırakmadan önce gelecek yıl Yunanistan'ın potansiyel finansman açığının nasıl kapatılacağına karar vermesi gerektiğini'' belirtti.

Traa, AB liderlerinin, IMF'nin Temmuz ayında 12 milyar Euroluk beşinci dilimde kendi üzerine düşen payı serbest bırakmadan önce gerekli olursa ek kurtarma desteği üzerinde anlaşma konusunda bu ay sonunda düzenlenecek AB zirvesinde ''çetin ceviz bir durumla'' karşılaşacağını kaydetti.

IMF başkanlığına vekalet eden birinci başkan yardımcısı John Lipsky de, Yunanistan'ın borcunun yeniden yapılandırılmasının öngörülmediğini söyleyerek, ''Şu anda desteklediğimiz program, borç yeniden yapılandırmasını içermiyor'' dedi.

ECB üyesinden devlet mallarının satışı önerisi

Öte yandan, ECB Yönetim Kurulu üyesi Lorenzo Bini Smaghi, Yunanistan'ın, milyarlarca Euro değerindeki devlet malını satarsa borcunu ödeyebileceğini söyledi.

Berlin'de yaptığı konuşmada, 330 milyar Euro borcu ve 300 milyar Euroluk satılabilir varlığı bulunan Yunanistan'ın, bu varlıkların bazılarını satmaya niyetli olması halinde borcunu ödeyebileceğine işaret eden Smaghi, Yunanlıların, varlıkları satma niyetinin yanı sıra bütçe açığını kapatma kararlılığına sahip olması gerektiğini ifade etti.

Smaghi, ''Kilit sorun, Yunan hükümeti ve Yunan halkının bu önlemleri uygulama niyetine sahip olup olmadığıdır'' dedi.

İsviçre merkezli Uluslararası Ödemeler Bankasına (BIS) göre, geçen yıl AB ve IMF'den 110 milyar Euro tutarında finansal yardım paketinin hazırlandığı Yunanistan'ın, Avrupa cephesinde en büyük kreditörü olan Almanya'ya ait bankalar, 22,7 milyar dolar Yunan devlet tahvilini kontrol ediyor.

Piyasadaki 56,7 milyar dolarlık Yunanistan devlet tahvilinin 15 milyar dolarını elinde bulunduran Fransız bankaları, Alman bankalarını izliyor. 

BIS'e göre, 2010 yılı sonunda bankaların elinde bulundurduğu Yunan devlet tahvillerinin miktarı 54,2 milyar dolar iken, bu miktarın yüzde 96'sı Avrupalı kreditörlere ait. Almanya ve Fransa ise bu miktarın yüzde 69'una sahip.

Ayrıca Fransız BNP Paribas 5 milyar Euro, Belçikalı Dexia 3,5 milyar Euro, Alman Commerzbank 3 milyar Euro, Fransız Societe Generale 2,7 milyar Euro, Hollandalı ING 2,4 milyar Euro ve Alman Deutsche Bank 1,6 milyar Euro Yunan devlet tahviline sahip bulunuyor.

Yunanistan'ın toplam borcu 330 milyar Euroyu bulurken, bu borcun 60 milyar Euro kadarlık bölümü Yunan bankalarına ait.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir