Yurtdışında belirsizlik, borsayı düşürüyor

Yunanistan, Portekiz ve İspanya'nın oluşturduğu endişe, IMF belirsizliğiyle birleşti. İMKB düşüyor, dolar yükselişte

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), yurtdışı piyasalarda yaşanan gelişmeler ve IMF ile anlaşma konusunun yarattığı belirsizlik nedeniyle güne hızlı bir düşüşle başladı.

Önceki günlerde daha önce Ocak ayı içinde denenmiş olan 55,500-900 bandını kıramayan ve işlem hacmi düşen borsa dün IMF ilişkili son haberlere rağmen yurtdışı piyasalardaki gerilemeye kayıtsız kalamadı ve ABD haftalık işsizlik başvurularındaki artış ile kısa vadeli hareketli ortalamalarında da tutunamayarak son bir aylık yatay bandın alt seviyesine kadar geriledi. Sabah saatlerinden itibaren Avrupa borsalarında Yunanistan ile birlikte ticari ilişkisi olan ülkeler ve İspanya ile Portekiz hakkında da oluşan endişeler, düşüşü hızlandırdı.

İMKB 100 Endeksi, saat 11.20 itibariyle 1608 puan veya yüzde 3.09 aşağıda, 51.599 puan seviyesinde bulunuyor.

Bugün 15:30'da ABD Ocak ayı tarımdışı istihdam verisi açıklanacak. İstihdamda daha önce Kasım ayında, 22 aydan sonra ilk defa olacak şekilde artış görülmüş ancak bu yön Aralık ayında korunamamıştı.

Hisse senedi piyasalarındaki gerilemeler ve emtia fiyatlarındaki düşüşlerle birlikte, altın fiyatları bugün düşüşüne ara vermiş görünüyor. Altının ons fiyatı, uluslararası spot piyasalarda 1066 dolar düzeyinde seyrediyor. Fiyattaki gelişmeleri değerlendiren uzmanlar, ABD Doları'nın yaptığı yükseliş sonrasında bir düşme eğilimine geçmesi ve bu arada sanayi emtialarında toparlanmalar gözükmesi halinde altın fiyatının yeniden 1085'e kadar yükselebileceğini ifade ediyorlar. Altının düşüşünün devam etmesi halinde bir alt destek 1030 dolar düzeyinde bulunuyor.

Dolar yükseliyor

Avrupa ekonomileri hakkındaki endişeler ECB Başkanı Trichet'nin Yunanistan hakkındaki ılımlı açıklamalarına rağmen, euro/dolar paritesi dün 1.3730, bu sabah da 1.3670'e kadar geriledi.

Dow Jones endeksindeki düşüşlerle birlikte Japon Yeni güçlendi. Dolar/Yen paritesi halen 89.63 düzeyinde bulunuyor. Belirgin hareketle oluşan aşağı yönlü momentuma rağmen, 88.80 seviyesindeki desteğin korunduğu ifade ediliyor.

Yurtiçinde dün 1.5000 TL'yi de kırarak dün 1.5145'e kadar yükselen dolar kuru, bu sabah 1.5200 üstünü gördü. Euro ise 2.0810 TL düzeyinden el değiştiriyor.

Petrolde alt sınır 72 Dolar

Petrol stoklarındaki artış ve toparlanma sürecinin yavaşlayıp hatta bazı alanlarda gerilemeler olduğunun gözlemlenmesi sonucu petrol fiyatlarında düşüşler yaşandı. Bugün ise hampetrolün varil fiyatı yüzde 0.4'lük artışla 73.44 dolar seviyesinde bulunuyor.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir