YURTKUR'un yurt dışı açılımı

Albayrak, "Yurtdışında da yurt açmak aklımıza yattı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - YURTKUR Genel Müdürü Hasan Albayrak, Türkiye dışında da yurt açılmasına ilişkin olarak, "Londra'da bir öğrenci bana şöyle söylemişti, 'Siz niye buralara yurt açmıyorsunuz?' Öğrencilerle burada yaptığımız toplantı sonrasında yurtdışında da yurt açmak aklımıza yattı" dedi.

Albayrak, 1000 veya daha fazla öğrenci olan yerlerde yurt kiralanabileceğini, bu konuya ilişkin detayların çıkarılacak yönetmelik ile netleşeceğini söyledi.

Albayrak, "Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile yapılan yeni düzenleme hakkında bilgi verdi.

Düzenleme ile YURTKUR'un yurt dışında da yurt açabileceğini belirten Albayrak, bu fikrin nasıl ortaya çıktığını anlattı.

Yaklaşık 2 yıl önce Londra'ya gittiğinde Oxford Üniversitesi'nde 49 Türk öğrenciyle sohbet ettiğini söyleyen Albayrak, "Orada bir öğrenci bana şöyle söylemişti, 'Siz niye buralara yurt açmıyorsunuz?' Buralarda öğrenciler perişan oluyor. Sebebi İngiltere'de o zaman 4 bin-5 bin civarında öğrenci vardı" dedi.

KKTC'ye de üniversite eğitimi için Türkiye'den çok sayıda öğrencinin gittiğin belirten Albayrak, YURTKUR'un yapısını oraya uygulamak üzere birçok çalıştay düzenlendiğini anımsattı.

Kurumun sosyal devlet anlayışını üniversite gençliğine yansıttığını vurgulayan Albayrak, "Öğrenciyi önce evladımız gibi görüyoruz, sonra müşterimiz gibi görüyoruz. Müşteri memnuniyeti kredi yurtlar kurumunda önemlidir" dedi.

Birçok ülkeye gittiklerini ve yurt konusunda bir eksiklik olduğunu gördüklerini ifade eden Albayrak, Londra'daki öğrencilerle yaptığı toplantı sonrasında yurtdışında da yurt açılmasına karar verdiklerini söyledi. Sonrasında bu konuyla ilgili çalışma yaptıklarını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüklerin ve izin aldıklarını anlatan Albayark, "Sayın Başbakan'ın talimatıyla yapılıyor bu işler. Kendisine anlattım çok hoşuna gitti" dedi.

YÖK'ten  ve ilgili kuruluşlardan yurtdışındaki öğrenci sayıları ile ilgili bilgileri alacaklarını ifade eden Albayrak, yurt dışında yurt açılmasına ilişkin yönetmelik çıkaracaklarını söyledi.

Yönetim Kurulu'nun kabul etmesi halinde örneğin 1000 veya daha fazla öğrencisi olan yerlerde yurt kiralanabileceğini belirten Albayrak, "Türkiye'deki koşullar gibi olacak oradaki yurtlar da. Yurtların koşulları yönetmelikle belirlenecek. Bursların miktarı, kredi miktarı, yurt ücretleri o ülkenin şartlarına göre belirlenecek" diye konuştu.

YURTKUR gibi birçok kuruluşun yurt dışında temsilcilikleri olduğunu belirten Albayrak, temsilcinin kurum tarafından önerildiğini ve Dışişleri Bakanlığı tarafından atandığını ifade etti.

Albayrak, yurt dışında yurtların ilk nerelere açılacağına ilişkin, "Aklımıza şu geliyor, ilk düşündüğümüz, öğrencinin yoğun olduğu mesela KKTC, Londra ve birkaç yer var" dedi.

2009-2010 öğretim yılında Azerbaycan'da 4 bin 294, ABD'de 4 bin 98, Bulgaristan'da 2 bin 858, Almanya'da 2 bin 612, İngiltere'de bin 847, Avusturya'da bin 451, Fransa'da ise bin 181 Türk öğrenci halen öğrenim görüyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir