Yüzde 10'lar civarında büyüme bekliyoruz

Ergün, yılın 2. çeyreğinde çift haneli bir büyüme geleceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 11.7 oranında Türkiye ekonomisi büyüdü. Yılın 2. çeyreğinde de çift haneli bir büyüme bekliyoruz. 2010 yılının ilk 6 ayında ortalama yüzde 10'lar civarında bir büyümeyi Türkiye ekonomisi gerçekleştirmiş olacak" dedi.

Bakan Ergün, Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) tarafından Life Port Otel'de düzenlenen iftara katıldı.

Ergün, yemeğin ardından yaptığı konuşmada, son 7.5 yılda ekonomide ve demokratikleşmede birçok başarıya imza attıklarını, Türkiye'nin gücünü ve itibarını artırdıklarını söyledi.

Türkiye'de ekonomik olarak ne olup bittiğini Gebze'den çok net bir şekilde görülebildiğini ifade eden Bakan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye ekonomisi 2003-2008 yılları arasında yıllık olarak ortalama yüzde 6 gibi yüksek bir büyüme gerçekleştirdi. Mali disipline sıkı sıkıya bağlı kalarak, enflasyon ve faiz oranlarını, ekonomik makro dengelerdeki olumsuzlukları tek haneli seviyelere kadar çekmeyi başardık. Hafızalarımız bazı şeyleri rahat unutabiliyor. Daha birkaç yıl öncesinde parasının sonu altı sıfırla dolu olan bir ülkeydik. Şimdi lira ile alışveriş yapıyoruz. Daha önce ise milyonla milyarla yapıyorduk. En küçük rakamımız milyondan oluşuyordu. Milyondan küçük bir para tanımıyorduk. Şimdi milyonu olan zengin sayılır. Paramızın para olduğunun farkına vardık. 'Bizim paramız da paraymış meğer, pul değilmiş' noktasına geldik."

Yaptıkları çalışmalar sonucu Türkiye ekonomisinin şu an dünyanın en güven duyulan ekonomilerden biri haline geldiğine bildiren Bakan Ergün, 2002 yılında 230 milyar dolar olan gayri safi yurt içi hasılayı 2008 yılında 742 milyar dolara çıkardıklarını, 2008 yılında kişi başına düşen milli gelirin de tarihte ilk defa 10 bin doların üzerine çıktığını belirtti.

Çift haneli büyüme bekliyoruz

Bakan Ergün, 2009 yılında küresel kriz nedeniyle üretim rakamlarımda bir miktar gerileme olduğunu, ancak tüm dünyayı derinden etkileyen krizden Türkiye'nin yine güçlenerek çıkmayı başardığını, kaybedilen üretimi, ihracatı, istihdamı geri kazanmaya başladığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 11.7 oranında Türkiye ekonomisi büyüdü. Yılın 2. çeyreğinde de çift haneli bir büyüme bekliyoruz. 2010 yılının ilk 6 ayında ortalama yüzde 10'lar civarında bir büyümeyi Türkiye ekonomisi gerçekleştirmiş olacak. Kapasite kullanımına, sanayi üretimine ihracata, işsizliğe ve bütçe performansına baktığımız zaman olumlu seyrin devam ettiğini görüyoruz.

Şuraya dikkatinizi çekmek istiyorum. Türkiye özellikle 2009'un son çeyreğinden itibaren yakaladığı başarıyı dünyada olumlu bir konjonktür varken yakalamış değildir. Dünyadaki bütün olumsuzlara rağmen bu başarıyı yakalamıştır. Bu başarıyı birçok dünya ülkesinde bütçe açıkları ve borçlar büyük yük oluştururken, işsiz oranları sürekli artarken ve ülkelerin kredi notları sürekli düşerken ve her ülkede acı reçeteler devreye sokulurken yakaladık. Bu nedenle ekonomimizin nasıl güçlü ve başarılı olduğunu ve şartların nasıl Türkiye lehine geliştiğini daha iyi anlamalıyız."

Bu konularda ilginizi çekebilir