Zamanın sınırlarını zorlamak

Borusan Müzik Evi'nde geçtiğimiz yıl 35 bin ziyaretçiyle büyük ilgi gören Madde-Işık Sergisi'nin ikincisi açıldı. Yerçekimi ve zaman algılarını altüst ederek izleyiciye sıradışı deneyimler yaşatacak olan sergi, 7 çağdaş sanatçının eserlerinden oluşuyor ve

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Madde - Işık II'ye katılan sanatçılar arasında birinci sergide yer alan Thomas McIntosh ve Christian Partos da bulunuyor. Sergi aynı zamanda eserleri Türkiye'de ilk kez sergilenecek dünyaca ünlü isimleri bir araya getiriyor.

Madde-Işık II, geçen yılın "Fiziksel Sanallık" ve "İmmersiyon" temalarına ek olarak "Madde ve Işık" adlı bir alt başlık da içeriyor. Bu temaları ses, video, ışık ve hareketin farklı bileşimleri aracılığıyla irdeleyecek olan sergi, bu yıl da farklı malzemelerin kullanıldığı eserlerle sanatseverlere sıra dışı deneyimler sunacak. Madde - Işık II'de Kanada, Çin, Fransa, Avusturya ve Almanya'dan gelen sanatçıların eserleri yer alıyor.

Jean Michel Bruyere "Assistante Sociale" adlı yerleştirmesini Borusan Müzik Evi için kurguluyor. Kurt Hentschläger ise sergiye, üç boyutlu gerçek zamanlı yerleştirmesi "HIVE" ile katılıyor. Li Hui'nin çalışması "Amber", 2011 yılında Avrupa Kültür Başkenti ilan edilen Bethune kentinde sürmekte olan Madde - Işık sergisinden geliyor. Eser, geçmiş ve şimdiki zaman arasındaki sınırları eriten bu eser zaman parametresini ortadan kaldırıyor. Julien Maire ise bir video kamerayı havaya uçuruyor ve bizi "Düşük Çözünürlüklü Sinema" ile tanıştırıyor. İlk sergide yer alan sanatçılardan biri olan Christian Partos'un "VISP" isimli kinetik ışık yerleştirmesini, İsveç'in en önemli müzelerinden Moderna Museet; sadece Madde – Işık II sergisi için özel olarak gönderiyor.

BMW Müzesi'nde gerçekleştirdiği "Kinetik Heykel" yerleştirmesi internette tıklanma rekorları kıran Joachim Sauter, Madde-Işık II'ye Dirk Lüsebrink ile birlikte ürettiği "Geçmiş Şeylerin Görünmeyen Biçimi" adlı eseriyle katılıyor.

Kendilerine Art+Com adını veren ikilinin, video karelerini metal bir yüzeye bir biri ardına dizerek oluşturdukları bu heykel serisinin 2 farklı versiyonu, Borusan Müzik Evi'nde görülebilecek. [The User] proje grubu, "Dot Matrix Yazıcılar için Kuvartet" adlı eserle sergide olacak. Jean Michel Bruyère, Kurt Hentschläger, Julien Maire, Christian Partos, Joachim Sauter & Dirk Lüsebrink (Art+Com), [The User] ve Li Hui,'nin eserlerinin yer alacağı "Madde - Işık II" sergisi 25 Eylül'e kadar Borusan Müzik Evi'nde, Pazartesi hariç her gün saat 11.00 – 19.00 arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

Richard Castelli

Richard Castelli, 1999-2007 yılları arasında 2004 Lilles Avrupa Kültür Başkenti projesinin küratörlüğünü üstlendi. Cinemas of the Future, Robots !, Microfolies, Du Côté de Chez gibi önemli sergilerin de küratörü olan  Castelli, Jacquemarts and Féeries urbaines'in yerleştirme projelerine de öncülük etti. Castelli, Epidemic adlı sanat firmasının kurucusu ve direktörü olarak Shanghai, Roma (Romaeuropa), Berlin (‘Vom Funken zum Pixel', Martin-Gropius-Bau, 2007) gibi sanat başkentlerinde seçkin müzelerde ses getiren sergilere imza attı.

Jean Michel Bruyère, Du Zhenjun, Granular Synthesis, Kurt Hentschalger, Ulf Langheinrich, Robert Lepage, Édouard Lock (La La La Human Steps), Shiro Takatani (Dumb Type) ve Saburo Teshigawara gibi birçok sanatçının film ve yerleştirmelerinde prodüktör ya da yardımcı yapımcı olarak yer aldı. Castelli ayrıca birçok stereoskopik filminde prodüktörlük görevini üstlendi. Yönettiği kısa ve orta metrajlı filmler uluslararası televizyon kanallarında yayınlandı ve Rio de Janeiro Müzik ve Film Festivali (Brezilya), Estavar Festivali (İspanya) gibi önemli festivallerde birincilik ödülüne layık görüldü.

Bu konularda ilginizi çekebilir