Zamların enflasyona etkisi 0.5 puan olacak

Merkez Bankası, elektrik ve doğalgaz fiyat artışlarının yıllık TÜFE'ye etkisinin yaklaşık 0.5 puan olacağını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Merkez Bankası, Ekim ayından itibaren uygulanacak olan elektrik ve doğalgaz fiyat artışları neticesinde enerji grubu yıllık enflasyonunun önemli oranda yükseleceği uyarısında bulundu.

Merkez Bankası Eylül Ayı Fiyat Gelişmelerini açıkladı. Eylül ayında tüketici fiyatları yüzde 0.75 oranında artarken yıllık enflasyonun yüzde 6.15’e düştüğüne dikkat çeken Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu’nun Eylül ayı değerlendirmesinde de öngörüldüğü gibi, temel fiyat göstergelerinin yıllık artış oranının döviz kuru hareketlerine bağlı olarak yükselişini sürdürdüğünü vurguladı. MB, hizmet grubu fiyatları ana eğiliminin ise ulaştırma dışındaki kalemlerde ılımlı seyrini koruduğunu belirtti.

Merkez Bankası, elektrik ve doğalgaz artışlarının tüketici fiyatlarının (TÜFE) yıllık enflasyonuna etkisinin yaklaşık 0.5 puan olacağını tahmin etti, enflasyonun yılın kalan aylarında artmaya devam edeceği ve yılsonunda hedefin belirgin olarak üzerinde gerçekleştikten sonra tekrar düşüş eğilimine gireceği tahmininde bulundu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir