Zana bu defa yemin etti

BDP Milletvekili Leyla Zana, 17 yıl önce dokunulmazlığının kaldırılıp tutuklanmasından sonra Diyarbakır Milletvekili olarak yemin etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Seçimlerden sonra milletvekili arkadaşlarının serbest bırakılmaması nedeniyle yemin etmeyen ve Meclis'e gelmeyen BDP milletvekilleri bugün Meclis'e gelerek yemin etti. Bu milletvekillerinden en ilgi çekene ise 17 yıl önce dukunulmazlığı kaldırılıp tutuklanan Leyla Zana oldu. 

Meclis'in girişinde konuşan BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Meclis'in bugün tam kadro olmadığını ifade ederek, müzakerelerin önünü açmak için Meclis'e geldiklerini söyledi. Herkesin bir arada yaşayabileceği bir Türkiye yaratmak için çalışmalara katkı sunacaklarını kaydeden Demirtaş, şöyle konuştu:

"Parlamento tam kadro toplanamıyor maalesef. Bugün parlamento büyük bir eksikle çalışmalarına başlayacak. Biz BDP grubu olarak, birazdan yemin edeceğiz. Sayın Meclis Başkanı ve Sayın Cumhurbaşkanı'nın açılış konuşmalarından sonra. Biz 24. dönemde parlamentonun kapısından içeri girerken, parti olarak özellikle veto protestolarında katledilen genç liseli arkadaşım Halil İbrahim Oruç şahsında kaybettiğimiz tüm bu değerler adına bu kapıdan giriyoruz. İnandığımız tüm değerler, halkların kardeşliği, Türkiye'nin demokratik cumhuriyeti kavuşması ve Türkiye'de herkesin eşitlik hukuku, demokratik özerklik hukuku çerçevesinde bir arada yaşaması için mücadele etme adına Meclise giriyoruz. Bir kurucu meclis ruhuyla ülkenin hak ettiği gerçek bir halk anayasasına, sivil anayasaya kavuşacağı ve herkesin kendini eşit yurttaş hissedeceği Türkiye'yi yaratma adına parlamentoya giriyoruz. Bizler halkın verdiği görev ve yetkiyle buradayız. Burada bulunuşumuz bir lütuf da değil. Bizim görevimiz halkın temsilciliğini yapmak, diyaloğu, müzakereleri geliştirerek, bunun önünü açacak demokratik siyaseti parlamento çatısı altında da sürdürmektir.

Meclis açılışından çok umutlu değiliz, yakın geleceğe dair büyük bir heyecan duyduğumuzu belirtebilmeyi çok isterdik ama böylesi bir tabloda Meclis açılmıyor. Her gün ölümler var, cenazeler var. Böylesi bir çatışma ortamında, gözyaşı ortamında parlamento çalışmalarına başlıyor. Bu parlamentonun en acil görevi, savaş tezkeresi olmamalıdır. İlk görevi barış projelerini, barış tezkerelerini tartışabilmek, bu cesarete sahip bir parlamentoyla ülkenin temel sorunlarını en kısa sürede çözmek olmalıydı.

Her şeye rağmen umut yaşamın gıdasıdır. Biz umudumuzu yitirmeden umudu büyütmeye çalışarak, bugün parlamentoda olacağız. Yıllar önce parlamentodan apar topar atılıp cezaevinde yıllarını geçiren arkadaşlarımız bugün yeniden giriş yapacak. Müslüman kimliği olduğu için, Süryani kimliği olduğu için dışlananlar bugün parlamentoya girecek. Türkiye'nin gerçek fotoğrafı buraya taşınmış olacak. Parlamento her şey değildir, hiçbir şey de değildir. Ezilen tüm kesimler sesini sokakta yükseltmelidir. Parlamento da sokağın sesine kulak vererek gerçek bir temsiliyet rolünü üstlenmelidir. Biz her şeyi parlamenterizme teslim etmeden direnişçi siyaset anlayışımızı her platformda devam ettireceğiz."

Zana 20 yıl sonra yemin etti

Zana, DEP Diyarbakır Milletvekili olduğu sırada 1994’te dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından gözaltına alınarak polis araçlarıyla çıkartıldığı Meclis’e 17 yıl aradan sonra bağımsız Diyarbakır Milletvekili olarak döndü.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir