Zarar tahmin edilenden fazla olabilir

Japonya’da felaket sonrasında sadece araç ve gereçlerdeki zarar 300 milyar dolar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya Ekonomi Bakanı Kaoru Yosano, geçen ay yaşanan deprem ve tsunaminin ekonomik zararının ilk tahmin edilenden daha fazla olabileceğini söyledi.

Yosana, gazetecilere yaptığı açıklamada, enerji kısıntılarının fabrika üretimine engel olduğunu ve arz zincirini bozduğunu ifade ederek, deprem ve tsunaminin ekonomik zararının ilk tahmin edilenden daha fazla olabileceğini ifade etti. Yosana, doğal felaketlerden sonra insanların harcamadan kaçınma eğilimi içinde olduklarını da belirtti.

Hükümet, felaketin sadece araç-gereçlere zararının 300 milyar dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor. Zararın, tüketici güveni, fabrika üretimi ve arz zincirine etkisini hesaplamak ise daha zor. Dünyanın ve Japonya'nın en büyük otomobil üreticisi Toyota, Japonya'da yedek parça arzındaki belirsizliğin temmuz ayına kadar araç üretimini tehdit ettiği uyarısında bulundu.

Öte yandan, yatırım bankası JP Morgan, Fukuşima santralini işleten Tepco şirketinin 23,6 milyar dolarlık (2 trilyon yen) tazminat talebiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

Tepco'nun hisseleri, 11 Mart'taki deprem ve tsunamiden sonra yüzde 75'den fazla değer kaybetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir