Ziraat'ten 1.9 milyar lira net kâr

Toplam aktiflerin 133 milyar TL'ye ulaştığını belirten Çağlar, ilk 6 aylık dönemi 1 milyar 911 milyon TL net kâr ile tamamladıklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Ziraat Bankası, 2010 yılının ilk yarısında 1 milyar 911 milyon TL net kar elde etti.

Bankanın 2010 yılı ilk 6 aylık sonuçlarını açıklayan Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, toplam aktiflerin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 oranında artarak 133 milyar TL'ye ulaştığını, Banka'nın 2010 yılının ilk 6 aylık dönemindeki faaliyetlerini 1.911 milyon TL net kar ile tamamladığını ve 2010 yılı Haziran ayı itibarıyla sektör net karının yüzde 16'sının tek başına Ziraat Bankası'nca üretildiğini belirtti.

Kredi büyüklüğü 42 milyar TL'ye ulaştı

Ziraat Bankası'nın, son yıllarda olduğu gibi 2010 yılının ilk 6 aylık döneminde de kredilendirme konusunda sektör ve bölge ayırımı yapmadan, reel sektöre, tarımsal kesime ve bireylere yönelik kesintisiz finansman sağlamaya devam ettiğini belirterek bu dönemde sektör oranlarının üzerinde yüzde 17'lik artışla kredi büyüklüğünün 42 milyar TL'ye ulaştığına vurgu yapan Çağlar, sektörde en çok TL kredi kullandıran banka olmaya devam ettiklerini belirtti.

Can Akın Çağlar açıklamasında, kredilerde yaşanan büyük gelişmeye ve bu gelişmenin kriz şartlarında da sürdürülmesine rağmen Banka'nın takip oranının yüzde 1,5 ile sektör oranı olan yüzde 4,4'ün altında kalmaya devam ettiğine dikkat çekti.

Bireysel kredilerde 79 ilde lideriz

Yapılan açıklamada, Ziraat Bankası'nın toplam bireysel kredilerinin 2009 yılsonuna göre yüzde 18 oranında artarak Haziran 2010 itibarıyla 19,8 milyar TL'yi aştığı ifade edildi. Ziraat Bankası'nın toplam bireysel kredilerde olduğu gibi, ihtiyaç kredilerinde de sektör liderliğine vurgu yapan Çağlar, ihtiyaç kredilerinin bakiyesinin 12 milyar TL'yi, konut kredilerinin ise 6 milyar TL'yi aştığını belirtti.

Çağlar ayrıca, 2010 yılının ilk yarısında Ziraat Bankası'nın tüketici kredilerinde 81 ilin 79'unda, konut kredilerinde ise 57'sinde lider olduğunu hatırlattı.

KOBİ'lere haftada 132 milyon lira kredi

Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, Bankanın ticari kredilerinin 10 milyar TL'ye ulaştığını, KOBİ kredilerinin ise geçen yılın aynı dönemine göre sektörün üzerinde yüzde 42'lik artışla 3,6 milyar TL'ye yükseldiğini ifade etti. 2009 yılındaki haftalık 109 milyon TL olan KOBİ kredi kullandırımının 2010 yılının bu döneminde 132 milyon TL'ye ulaştığına vurgu yapan Çağlar, bundan sonraki dönemde de KOBİ'lerin öncelikleri arasında yer alacağını belirtti.

Yaklaşık bin kişiye daha iş imkanı sağlanacak

Yapılan açıklamada, Banka'nın 2010 yılı Haziran ayı sonu itibarıyla faaliyetlerine yurtiçinde 1.342 şube ve yurtdışında ise çalışmaları tamamlanan Cidde şubesi ile 18 ülkede 73 noktada devam etmekte olduğu belirtildi. Bu yıl 1.500 kişiye iş imkanı sağlanarak personel sayısının 22.051'e ulaştığı ifade edilen açıklamada Banka'nın yılın kalan yarısında yaklaşık 1.000 kişiye daha iş imkanı sağlanacağı belirtildi.

Can Akın Çağlar son olarak, bugün gelinen noktada krizin etkilerinin tamamen ortadan kalkmaya başladığını ve Türkiye'nin yurtdışından bu anlamda "ayrışmaya" başladığını ifade etti. Bu gelişmeyi kendilerine gelen yatırım talepleri ve bireysel kredi taleplerinden de izleyebildiklerini ifade eden Çağlar, önümüzdeki dönemi "kalıcı büyümenin" söz konusu olacağı bir dönem olarak gördüklerini belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir