Zirai araştırma enstitüleri kapanmayacak

Tarım Bakanı Mehdi Eker, "Ege'de Tarım ve Hayvancılık" konulu toplantıda İzmir'in hem tarım hem üretici açısından hamle yapması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Türk tarım sektörünün üretim değerinin 23 milyar dolardan 57 milyar dolara çıktığını belirten Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, zirai araştırma enstitülerinin kapatılacağı yönündeki söylentileri yalanlayarak "Aksine, donanımlarını artırmayı hedefliyoruz" dedi.

İzmir Genç İşadamları Derneği (İGİD) tarafından düzenlenen "Ege'de Tarım ve Hayvancılık" konulu toplantıda konuşan Bakan Eker, tarıma stratejik bakış açısıyla yaklaştıklarını söyledi.

Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Destekleme politikasını toptan değiştirdik ve 3 kat artırdık. 2010 yılında hayvancılığa 1 milyar 250 milyon lira destek verdik. Organik tarıma ve iyi tarım uygulamalarına geçişi destekledik. Türk tarım sektörünün üretim değeri 23 milyardan 57 milyar dolara çıktı. Hayvan ırkı ıslah edilerek süt miktarı artırıldı. Türkiye bazı sorunları çözdü. Türkiye bugün dünyada 8. büyük tarımsal ekonomiye sahip."

İzmir hamle yapmalı

Bakan Eker, İzmir'in 115 ürünün yetiştiği bir il olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"21. yüzyılda İzmir'in hem tarım hem üretici açısından hamle yapması gerekli. İzmir birikimi, altyapısı, çiftçi bilinç düzeyiyle bunu geliştirmeye müsait. İzmir 115 ürünün yetiştiği bir il. Bunların işlenmesi için sanayi ve bunu yurt dışına taşıyacak ihracatçı lazım. Ege'nin ihracat potansiyeli çok yüksektir. İzmir'in bir hafıza silkinmesi yaşayıp, bunu harekete geçirmesi çok önemli."

Kültür balıkçılığını da destekleme kapsamına aldıklarını bildiren Eker, kültür balıkçılığının üretimini 65 bin tondan, 140 bin ton seviyesine çıkardıklarını, Avrupa pazarında 4. büyük güç haline geldiklerini söyledi. Bakan Eker, İzmir'de deniz yüzeyi kiralarının çok yüksek olduğunu ve bu durumu kanunla düzelteceklerini bildirdi.

Araştırma enstitüleri kapanmayacak

Bakan Eker, İzmir Ziraat Odası'nı da ziyaret etti. Buradaki konuşmasında zirai mücadele konusunda araştırma yapan Türkiye'de 4 tane enstitü bulunduğunu kaydeden Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, "Bunlar sadece kendi bulundukları ilde değil, Türkiye'ye hizmet eden enstitülerdir. Bunların çok verimli çalıştıklarını biliyoruz. Bunları kapatmak gibi bir düşüncemiz olmadı. Aksine daha etkin şekilde hizmet vermeleri için donanımlarını artırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, sorunlarını ve beklentilerini içeren 3 adet dosyayı Bakan Eker'e sundu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir