Zirai don kayısı ihracatını etkiledi

Geçen yıl 111 bin ton kuru kayısı ihracatı yapılan Malatya'nın dış satımının, bu yıl, mart ayındaki zirai don nedeniyle 10 bin tona kadar düşmesi bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MALATYA -   "Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen ve geçen yıl 111 bin ton kuru kayısı ihracatı yapılan Malatya'da, mart ayındaki zirai don nedeniyle üretimin düşmesi sonucu ihracatın bu yıl 10 bin ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor. 

 Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yıllık ortalama 780 bin tona ulaşan yaş kayısı rekoltesinin 411 bin tonunu Malatya'nın karşıladığını, kayısının kent ekonomisine her yıl ortalama 300 milyon doların üzerinde girdi sağladığını söyledi. 

Kayısı üretiminin Malatya ekonomisinin can damarlarından olduğunu vurgulayan Özbey, üreticilerin, mart ayında meydana gelen zirai don olayından çok büyük oranda zarar gördüğünü hatırlattı. 

Özbey, kentteki yaş kayısı üretiminin yüzde 80-90'ının kurutulduktan sonra ticaretinin yapıldığına, kuru kayısının da yüzde 90'a yakınının ihraç edildiğine işaret etti. 

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından kuru kayısı ihracat rakamlarının açıklandığını belirten Özbey, "Bilindiği üzere Malatya kuru kayısı ihracat sezonu 1 Ağustos tarihiyle başlar. 1 Ağustos 2013'ten 31 Temmuz 2014 tarihine kadar bir sezonluk sürede 111 bin 200 ton ihracatımız gerçekleşmiş olup 340 milyon doların üzerinde döviz girdisi sağlanmıştır" diye konuştu. 

40 bin ton yaş kayısı rekoltesi bekleniyor 

Gürsel Özbey, bu yıl mart ayında yaşanan zirai don nedeniyle yaş kayısı rekoltesinin 40 bin ton civarında beklendiğini belirterek, "Bu da 10 bin ton kuru kayısıya tekabül ediyor. Bunu da döviz olarak girdisi çok aşağılarda olacak. 110 bin ton ihraç etmeniz nerede 10 bin ton ihraç etmeniz nerede. Yani Malatya hakikaten bu sene kayısıdan gelir elde edemeyecek ve ekonomik bir çöküntü yaşayacak" dedi.  

Geçen ay 3 ton 835 kilogram kuru kayısı ihracatı yapıldığını ve karşılığında 21 milyon 277 bin 768 dolar girdi sağlandığını da aktaran Özbey, 2013 Temmuz ayında ise 6 ton 74 kilogram kuru kayısı ihracatıyla 16 milyon 256 bin 435 dolar gelir elde edildiğini kaydetti.  

Özbey, devletten destek beklediklerini, gelecek destekle bir nebze olsa da sıkıntılarını gidermeyi düşündüklerini sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir