Zirve'de Başbuğ iddianamesi istendi

Mahkeme heyeti, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasının iddianamesi ile Başbuğ hakkında hazırlanan iddianamenin istenmesine karar verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MALATYA - Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesine ilişkin davanın 37. duruşmasında, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasının iddianamesi ile eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında hazırlanan iddianamenin istenmesine karar verildi.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Emre Günaydın, Cuma Özdemir, Abuzer Yıldırım, Hamit Çeker, Salih Gürler, tutuksuz sanık Hüseyin Yelki, sanık yakınları, öldürülen Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske'nin eşi Susanne Geske, Almanya'nın Ankara Büyükelçiliğinden bir yetkili, müdahil avukatlar ve diğer maktullerin yakınları katıldı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Hayrettin Kısa, tutuklu sanıklardan Bülent Varol Aral ile ilgili Adli Tıp Kurumundan gelen raporun dosyaya eklendiğini söyledi. Raporda, Aral'ın cezai ehliyetinin olduğuna dair karar olduğu belirtildi.

Tarafların taleplerini alan Mahkeme Heyeti, müdahil avukatlardan Erdal Doğan'ın "Zirve Yayınevi'ndeki cinayetlerle ilgili birtakım bilgilerin bulunduğunu" belirterek talep ettiği "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasının iddianamesi ile eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında hazırlanan iddianamenin ve eklerinin UYAP üzerinden gönderilmesi için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine yazı yazılmasına karar verdi.

Ara kararı okuyan Mahkeme Başkanı Kısa, Zirve Yayınevi Davası ile ilgili ikinci iddianamenin iddia aşamasında olduğunu hatırlatarak, duruşma salonunda bulunan sanıklara, etkin pişmanlık yasasını hatırlattı.

Mahkeme Başkanı, "iddianame kabul edilmeden bildiğiniz bir şey varsa ve bunu anlatırsanız, ciddi ceza indiriminden yararlanacağınızı hatırlatırım" diyerek, sanıkları etkin pişmanlık yasası konusunda uyardı.

Duruşma 9 Nisan'a ertelendi

Duruşmayı 9 Nisan'a erteleyen Mahkeme Heyeti, yargılamanın bu tarihten itibaren aralıksız süreceğini, bunun en azından, kabul edilmesi halinde ikinci iddianame okununcaya ve savunmalar tamamlanıncaya kadar devam edeceğini açıkladı.

Savcı Zekeriya Öz'ün, Zirve Yayınevi'ndeki cinayetlerle ilgili başlattığı soruşturmanın dosyası, daha sonra görevsizlik kararı verilerek Malatya'ya gönderilmişti.

Öte yandan, tutuklu sanıklardan Bülent Varol Aral'ın, sanık Emre Günaydın ve Mahkeme Heyeti'ne hakaret içeren bir mektup yazdığı öğrenildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir