Zonguldak'tan kara haber geldi

Karadon'da meydana gelen patlamada göçük altında kalan 30 madenciden 28'inin cesedine ulaşıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZONGULDAK - Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren 28 işçiden kimliği tespit edilen 12 madencinin cenazesi ailelerine teslim edildi.

Çalışmalar sonucu sabah saatlerinde işçilerin cesetlerine ulaşan ekipler, işletmenin girişlerinden biri olan eski kuyudan cesetleri çıkarmaya başladılar. Patlamadan bu yana hazır tutulan ambulanslara konulan cesetler, Zonguldak'taki hastanelerin morglarına sevk edildi. Grizu patlamasında yaşamını yitiren madencilerin cenazelerinin ailelerine teslim edilmesine başlandı.

Hastane morguna getirilen 28 madenciden 12 madencinin cenazesi ailelerine teslem edildi, 8'inin kimliği henüz belirlenemedi.

Cenazeleri ailelerine teslim edilen işçilerin kimlikleri şöyle:

Adem Çengel, Engin Düzcük, Hasan Akbaba, Hasan Ersin, Hüseyin Arslan, Kadir Ötgüç, Koray Kebabcı (maden mühendisi), Serkan Yılman, Şahin tavukçu, Şeref Akdoğan, Veli Akyüz ve Yunus Emekci.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çatalağzı beldesindeki Yeniköy köyünde ikindi namazını müteakip yaşamını yitiren madenciler Hasan Ersin, Serkan Yılman ve Veli Akyüz ile Körpeoğlu Mahallesi'nde Hasan Akbaba'nın cenaze törenlerine katılacak.

Bakan Yıldız, ocakta mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarının aralıksız devam ettiğini, bir kısmının bittiğini belirterek şöyle konuştu:

''Ocak içerisindeki havuz mevkisinde 19 işçinin, 2. ayak dediğimiz bölgede de 9 işçimizin cesedine ulaştık. Çalışmalara devam ediyoruz. Karadon'daki asansörün kısmen tamir edilmesiyle arkadaşlarımız oradan indiler ve cesetlere ulaştılar. Arkadaşlarımız büyük risk alarak burada çalışma yaptılar. Ama biz 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu alanında bulunacağız. Basın mensupları arkadaşlarımdan ricam Karadon'a gitmemeleri. Biz bütün bilgileri buradan aktaracağız. Başımız sağ olsun. Kalan 2 arkadaşımıza ulaşmak için çalışmalar sürdürülüyor.''

Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Dinçer de ''Çok üzgünüz, işçilerimizin ailelerine ve Türkiye'ye 'başımız sağ olsun' diyoruz. Diğer arkadaşlarımız için elimizden geleni yapıyoruz'' diye konuştu.

Dinçer, bir soru üzerine, ''Zaten bizim tespitlerimiz arkadaşlarımızın kaza anında hayatını kaybettiği yönündeydi'' dedi.

''Ailelere haber verildi mi, tepkileri ne oldu?'' sorusu üzerine Dinçer, henüz cesetlerin teşhis edilmediğini, bunun ardından ailelere bildirileceğini ifade etti.

Ulaşılamayan diğer iki kişiyle ilgili haberi de aldıklarında basına duyuracaklarını söyleyen Yıldız, ''Haberleri sıcağı sıcağına kriz merkezinin bulunduğu yerden duyuracağız'' dedi.

Ailelere 10'ar bin lira yardım yapılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, gazetecilre yaptığı açıklamada, Başbakanlık Acil Durum Fon Yönetiminin, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Müdürlüğü maden ocağındaki göçükte hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına, ilk ihtiyaçlarını karşılamaları için 10'ar bin liralık yardım yapacağını bildirdi.

Dinçer, "Türkiye'deki iş güvenliği sistemini değiştirmeye çalışan bir hazırlık yapıyoruz" dedi.

Yıldız, cesetlerin göçük altında bulunup bulunmadığına ilişkin bir soru üzerine, cesetlerin açık alanda bulunduğunu belirterek, ''İlk teşhis karbonmonoksit zehirlenmesi olduğu yönünde bunu daha sonraki çalışmalar netleştirecek'' dedi.

''Patlamadan birkaç saat sonra girilseydi kurtarılabilirler miydi'' sorusuna Yıldız, ''Platform dağılmış girilemedi'' karşılığını verdi.

Hayatını kaybeden işçilerin cesetleri maden ocağından çıkarılmaya başlandı. Madenci yakınlarının da geldiği kuyu önünde bazı vatandaşlar sinir krizi ve baygınlık geçirdi.

Dinçer, iki işçiye henüz ulaşamadığını kaydederek, ''28 arkadaşımıza ulaştık. Bunlardan bir kaç tanesi hariç hepsinin kimlik tespiti yapıldı ve hastanelere sevkiyatı başladı. İşlemleri bitirmek üzereyiz. O iki arkadaşımıza da bugün ulaşabilirsek bu akşama tamamlamış olacağız'' dedi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan da hastaneye gelerek yetkililerden bilgi aldı, morg önünde madenci yakınlarıyla görüştü.

Bu konularda ilginizi çekebilir