Zorunlu Deprem Sigortası bir yılda yüzde 48 arttı
Bir yıl önce yürürlüğe giren Afet Sigortaları Kanunu'nun ardından sigortalı konut sayısı yüzde 48 artarak 5.8 milyona ulaştı. Bölgeler bazında en yüksek poliçe artışı Güneydoğu Anadolu'da gerçekleşti.
Yıldız TAŞDELEN ERLİ
İSTANBUL - Marmara depreminin 13. yıldönümü olan 18 Ağustos 2012'de yürürlüğe giren Afet Sigortaları Kanunu, Zorunlu Deprem Sigortası'nın yaygınlaşmasında dönüm noktası oldu. Sigortalılık oranını artıran kanunun etkisiyle Zorunlu Deprem Sigortalı konut sayısı 3.9 milyondan 5.8 milyona, sigortalılık oranı da 10 puanlık artışla yüzde 34'e yükseldi.
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) verilerine göre, sigortalılıkta önceki 5 yıl ortalama yüzde 8 olan yıllık artış oranında büyük sıçrama yaşandı. 2012'nin tamamındaki artış yüzde 29, bu yılın ilk 7 ayındaki artış ise yüzde 21 oldu. Geçen yılın temmuz dönemine kıyasla bir yıllık artış yüzde 48 olarak gerçekleşti. 2012’de Afet Sigortaları Kanunu yürürlüğe girerken 3.9 milyon olan sigortalı konut sayısı ise 5.8 milyona yükseldi.
Sigortalılık oranı Bolu ve Yalova’da yüzde 55’e, Düzce’de yüzde 52’ye ulaştı. Büyükşehirlere bakıldığında bu oran İstanbul’da yüzde 45’e, Ankara’da yüzde 43’e, İzmir’de ise yüzde 34’e yükseldi. Geçen yıl sigortalılık oranının en çok arttığı il Van olmuştu. Son bir yılda sigortalılık oranında en fazla azalış ise yüzde 8.6 ile Şırnak'ta kaydedildi.
Temmuz 2012-Temmuz 2013 döneminde bölgelere göre poliçe artışlarına bakıldığında, en yüksek oransal artış Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, en yüksek adet artışı ise Marmara Bölgesi'nde gerçekleşti.
415 depremde 20 bin 570 kişiye ödeme yapıldı
DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Türkiye'de Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına giren yaklaşık 17 milyon konut bulunduğunu, buna göre, her sigorta kapsamına giren 3 konuttan birinin Zorunlu Deprem Sigortası olduğunu bildirdi.
DASK'ın kuruluşundan bu yana 415 depremde 20 bin 570 kişiye 155 milyon TL ödeme gerçekleştirdiğini belirten Yazıcı, Van’da 23 Ekim ve 6 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerin Van ve depremden etkilenen çevre illerdeki Zorunlu Deprem Sigortalı konutlarda önemli düzeyde hasara neden olduğunu hatırlattı. DASK’ın Van’a yaptığı hasar ödemesinin bugüne kadar tek bir depremde yaptığı en büyük ödeme olduğunu anımsatan Yazıcı, Van depremi için DASK tarafından yapılan ödemenin 121 milyon TL, ikinci büyük ödeme olan Simav depremi için ise 11 milyon TL olarak gerçekleştiğini bildirdi.
Olası depremde DASK'ın ödeme gücü 7.2 milyar TL
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, DASK'ın ödeme potansiyelinin sürekli arttığını belirterek şu bilgileri verdi:
"Şu anda tek bir depremde 7.2 milyar TL ödeme gücümüz var. Bunun arkasında çok önemli risk analizleri var. DASK'ın portföyüne isabet edebilecek en büyük deprem senaryolarından bu rakamlara ulaşılıyor. Risk ve sigortalı sayısı arttıkça, biz bu rakamı daha da artırıyoruz. Bu rakamın üçte biri öz kaynaklarımızdan elde ediliyor. Geriye kalan ise sermaye piyasalarından risk transferi yoluyla sağlanıyor. Bu sene ilk defa sermaye piyasalarına cat bond (afet bonosu) ihraç ederek, olası bir İstanbul depremi için hasar ödeme kapasitesini artırdık. Aynı zamanda Türkiye’de ilk defa kullanılan bir finansal araçla farklı piyasalardan teminat sağlanmış oldu. Başlangıçta 100 milyon dolar olarak öngörülen ihraç için 6 kata yakın talep toplayan DASK'ın, 3 yıl vadeli afet bonosunun tutarını daha sonra 400 milyon dolara çıkardı."
Hedef ülke genelinde yüzde 60'lık sigortalama
DASK tarafından Bermuda’da kurulan Bosphorus 1 Re şirketi aracılığıyla ihraç edilen afet bonosu uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's’tan (S&P) BB+ notu aldığını da belirten Yazıcı, DASK olarak, son yıllarda giderek daha çok gelişen ve büyüyen bu piyasaya bundan sonra da ilave risk transferinde bulunmayı öngördüklerini söyledi. Sigortalamada gelinen noktayı ümit verici olarak niteleyen Yazıcı, kanunun son derece faydalı olduğunu ve olumlu sonuçlar verdiğini vurguladı. Yazıcı, kurumların yanı sıra vatandaşların da buna sahip çıktığını ifade ederek, ülke genelinde yüzde 60'lık bir sigortalama hedefi belirlediklerini söyledi.
Sigortalılık oranının en fazla olduğu iller
İller Sigortalılık oranı
(yüzde)
------- -------------------
Bolu 55.2
Yalova 54.8
Düzce 52.3
Tekirdağ 48.6
Sakarya 46.1
İstanbul 44.9
Eskişehir 44.5
Kocaeli 43.6
Ankara 43.4
Muğla 43.1
Sigortalılık oranının en düşük olduğu iller
İller Sigortalılık oranı
(yüzde)
-------- --------------------
Şırnak 8.6
Hakkari 10.7
Muş 13
Siirt 13.2
Kırıkkale 15.7
Bayburt 16.3
Ağrı 17.9
Kars 18.5
Burdur 18.9
Iğdır 18.9