"Ticaret hacmimiz 35 milyar dolara ulaşır"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



ESKİŞEHİR  - Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovskıy, tahminlerine göre bu yıl Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin 35 milyar dolara ulaşacağını söyledi.

Ivanovskıy, çeşitli temas ve ziyaretlerde bulunmak için geldiği Eskişehir'de Vali Kadir Koçdemir ile görüştü. Ivanovskıy ve beraberindekiler buradan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Harun Karacan'ı ziyaret etti.

Ivanovskıy, ETO ziyaretinde yaptığı konuşmada, son istatistik verilerine göre Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin ocak-temmuz döneminde, yüzde 13 arttığını kaydetti.

Küresel çapta olumsuz bir atmosfere rağmen iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin artmaya devam ettiğini anlatan Ivanovskıy, şöyle konuştu:
"Tahminlerimize göre bu sene iki ülke arasındaki ticaret hacmi 35 milyar dolara ulaşır. Transit geçişler için izin alma konusunu önümüzdeki günlerde gündeme alacağız. Şu ana kadar olan sorunları, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu aracılığıyla rapor halinde toplanarak, sunulmasını talep ediyoruz. Rusya'nın en önemlinin bankası Türkiye'de bir bankayla işbirliği yaptı. Bu, bölgesel projeler için mali destek açısından önemli bir girişimdir. Vali Koçdemir ile şimdiye kadar yaptığımız görüşmelerde Eskişehir için yatırım yapmak üzere uygun bir bölge arayışındayız. Uygun bölge olarak Kostramo bölgesini seçtik. Karşılıklı ticari görüşmeleri yapmak üzere Eskişehirli iş adamlarından oluşan bir heyetin bölgeye gönderilmesini talep ediyoruz. "

"Rusya ile işbirliğimiz her geçen gün artmaktadır"

Karacan da Rusya'ya vizenin kaldırılmış olmasının iş dünyası açısından önemli bir adım olduğunu belirtti.
ETO'nun küresel boyutta çok yönlü çalışmaları ve iş birlikleri olduğuna dikkati çeken Karacan, şöyle devam etti:
"Rusya'yı bu anlamda önemli bir partner olarak görüyorum. Rusya ile işbirliğimiz her geçen gün artmaktadır. 2002 yılında Rusya ile başlayan ticaret hacmi, 2008 yılında global krizinden etkilendi. 2012'den itibaren ihracat hacmimiz 30 milyar dolara ulaştı. Bu bize daha fazla iş yapmamız için güç veriyor, önem arz ediyor. Tabi bu gelişmeler Eskişehir ihracatına da yansımış durumda 2005 yılında 4.2 milyon dolar olan Rusya'ya ihracatımız 2011 yılında 11 milyon dolara yükselmiştir. Kentte 30'a yakın firma Rusya'ya ihracat yapıyor. Madencilik ve metal makineleri imalatı konusunda iş birlikleri söz konusu ama aramızdaki ticaret hacminin halen iki haneli rakamlarda olması bizleri üzüyor. Bunun için daha fazla çalışmaya ihtiyacımız olduğunu biliyorum. ETO olarak, Eskişehir'in Türk-Rus ortak yatırımları için bir başlangıç yeri olmasını istiyoruz."
Konuşmaların ardından Karacan, Ivanovskıy'e el yapımı satranç takımı, Ivanovskıy de Karacan'a duvar saati hediye etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir