'İran'la ihracatımızı çok yukarılara taşıyacağız'

TİM Başkan Vekili Başkanı Kocasert, "Mevcut ihracatımızı ve ticaret hacmimizi yakın vadede yüzde 25-30 yukarılara doğru taşımayı hedefliyoruz" açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, ambargonun kalkmasıyla Türkiye'nin İran'la ticaretini çok yukarılara doğru taşıyabileceğini, mevcut ihracatı ve ticaret hacmini yakın vadede yüzde 25-30 yukarıya taşımak istediklerini söyledi.

Kocasert, yaptığı açıklamada, uzun yıllardan bu yana "kapalı kutu" olan İran'ın, ambargonun kalkmasıyla açılmaya başladığını ifade etti. 

İran'ın 80 milyonluk nüfusu ve 400 milyar dolar gayri safi milli hasılasıyla büyük bir pazar olduğunu vurgulayan Kocasert, "Bizim için ifade ettiği başka bir anlam da komşu ülke olmamız ve yıllardan beri ilişki içerisindeyiz. Ambargonun kalkması bu pazarın dünyaya açılması demek. Türkiye olarak biz de bu pazardan pay almak için şu anda önemli bir faaliyetin içerisindeyiz" dedi.

VİP alım heyeti 

DENİB'in Ekonomi Bakanlığının desteği ile yürütmekte olduğu Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) projesi kapsamında İran'dan 20 firmayı, Denizli'ye getirdiklerini kaydeden Kocasert şöyle devam etti:

"VİP alım heyeti olarak ve 16 Denizlili imalatçı ile buluşturduk. İki günden beri oldukça iyi geçiyor. Türkiye olarak 2014'te yaklaşık 4 milyar dolar, 2015'te ise 3,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Mevcut ihracatımızı ve ticaret hacmimizi yakın vadede yüzde 25-30 yukarılara doğru taşımayı hedefliyoruz. 

'Bizim avantajımız: Komşu olmak'

Uzun süre izole edilen ve Avrupa ülkeleri tarafından, ABD tarafından soğuk bakılan İran'a ilk ticari heyetlerin, ilk iş adamı, diplomatik görüşmelerin Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinden ve ABD'den gittiğini görüyoruz. Bizim avantajımız komşu olmamız. Ambargonun kalkmasıyla biz İran'la ticaretimizi çok yukarılara taşımak istiyoruz."

Kocasert, gelecek 5-6 yıllık süreçte İran'la olan ihracat artsa da orta ve uzun vadede ucuz ve rekabetçi işgücü ile bazı sektörlerde Türkiye'ye rakip de olabileceğine dikkati çekerek, "İran mücevher, makine, makine aksamı, otomotiv, yedek parça, inşaat malzemeleri, tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon ile ev tekstilinde bizim için oldukça canlı, hareketli ve odaklandığımız bir pazar. Umarım, bu görüşmelerden olumlu neticeler alır ve ihracatımızı daha da yukarılara taşırız" ifadelerini kullandı.