'Markalı yurtiçi satış 2030 yılında 340 milyar dolara ulaşacak'

Modern perakende pazar payını 2030'da yüzde 85'e çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen BMD Başkanı Doğan, katma değer yaratan markalı yurtiçi satışların ise 340 milyar dolara ulaşacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan, markalı ekonomiye geçilmesinin ekonomiye sağlayacağı katkıyla, kişi başı gelirin 30 bin dolara yükseltilebileceğini kaydetti. 

BMD'nin Soysal ile düzenlediği Yurtdışı Açılım Toplantısı'nda, BM'ye üye 193 ülkenin her birinde en az bir Türk markasının mağaza açmasını sağlama hedefiyle yola çıktıklarını belirten Doğan, sadece yakın coğrafyanın değil, Amerika'dan Uzak Doğu'ya kadar tüm ülkeleri Türk markaları açısından hedef pazar olarak gördüklerini anlattı. 

"Markalı ihracat 2030'da 30 milyar dolara çıkacak"

Türkiye'de marka ekonomisini, yani modern perakende pazar payını 2030 yılında yüzde 85'e çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Doğan, şunları kaydetti: 

"Bu sayede, katma değer yaratan markalı yurtiçi satışlar 2030 yılında 340 milyar dolara ulaşacak. Markalı ihracat 2030 yılında 30 milyar dolara çıkacak, markalı ihracattan doğan katma değer de 12 milyar dolar olacak. Böylece, oluşturulan ek katma değerle ekonomik büyümeye her yıl 1 puan katkı sağlayarak 2030 yılında milli gelirimizi 2,75 trilyon dolara, kişi başı gelirimizi ise 30 bin dolara yükseltebileceğiz. Moda ve hazır giyim sektörü bu hedef için önemli bir yeri alacaktır. 

3 bine yakın mağazayı, 20 bine çıkarabileceklerini öngördü

Uluslararası faaliyetlerle markalı ekonomiye dönüşüm stratejisi çerçevesinde, Türkiye'nin daha fazla katma değer elde edebileceği ürünler üretip daha fazla markalı ihracat yapabileceği bir konuma erişmesini sağlamayı amaçladıklarını belirten Doğan, 2013'ün sonuna doğru BMD üyesi markaların yurtdışında sahip olduğu 3 bine yakın mağazayı, markalı ekonomiye dönüşüm sonucunda 2023 yılında 20 bine çıkarabilecekleri öngörüsünde bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir