'Rusya'nın yaptırımları kendi zararına olacak'

Bartın TSO Başkanı Çakır, Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı ekonomik yaptırımların kendi zararına da olacağını ve yaptırım devam ettikçe ticaret hacminin de daha fazla düşeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Cihat Çakır, Bartın Limanının yıllık 1 milyon 200 bin ton kapasitesini kullanan Rusya'nın uyguladığı yaptırımlar sonucu limana yaptığı ithalatta yüzde 40 düşüş yaşandığını belirterek, "Yaptırım devam ettikçe bu düşüş sürecek ve ticaret olumsuz etkilenecektir. Burada Rus ekonomisinin, Türk ekonomisinden ciddi bir kaybı olduğunu söylemek mümkündür. Rusya'nın yaptırımları, kendi zararına da olacaktır" dedi. 

Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Rusya arasında uzun yıllardır süren ekonomik ilişkiler olduğunu, son olarak hava sahası ihlali yapan Rus uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan gerginliğin dayanışma ve diyalogla çözülebileceğini söyledi. 

Rusya ile Türkiye'nin karşılıklı ticareti, müteahhitlik hizmetleri ve turizm anlamında bağı olduğuna işaret eden Çakır, eski günlerdeki ticaret hacmi ve ekonomik ilişkilere devam edilmesi gerektiğini ifade etti. 

'Bartın Limanı Rusya için önemli'

Çakır, Bartın Limanının, Rusya'nın demir çelik ve kömür ağırlıklı önemli ithalat limanlarından biri olduğunu ve uygulanan yaptırımların, limandaki hareketliği de etkilediğini bildirdi. 

Yıllık 1 milyon 800 bin ton yükleme boşaltma kapasitesine sahip Bartın Limanı'ndaki hareketliliğin büyük çoğunluğunu Rusya'dan yapılan ithalatın şekillendirdiğini aktaran Çakır, şöyle devam etti: 

"Bartın Limanının 1 milyon 200 bin ton kapasitesini kullanan Rusya, uyguladığı yaptırımlar sonucu limana yaptığı ithalatta yüzde 40 düşüş yaşamıştır. Yaptırım devam ettikçe bu düşüş sürecek ve ticaret olumsuz etkilenecektir. Burada Rus ekonomisinin, Türk ekonomisinden ciddi bir kaybı olduğunu söylemek mümkündür. Rusya'nın yaptırımları, kendi zararına olacaktır." 

'Ortak akılla bu durum düzelecek'

Çakır, Rusya ile Türkiye arasında uzun yıllar alınan mesafenin kolay kolay kaybedilecek bir şey olmadığını vurgulayarak, "İnşallah ortak akılla bu durum düzelecektir" ifadesini kullandı.  

Çakır, Rusya'nın, Avrupa'ya gıda ambargosu uygulamasının ardından birçok ürünü Türkiye'den karşılamaya başladığına dikkati çekerek, "Rusya'nın uyguladığı yaptırımlar, bize olduğu kadar kendi zararına da olacaktır. Rusya'da istihdam sağlayan yaklaşık 500 Türk firması var. Şu anda bize çeşitli yaptırımlar uygulanıyor ancak bunları diyalogla aşmak gerekiyor. Rusya ile Türkiye arasında yıllardır mesafe alınmak için ticari çeşitli anlaşmalar yapılmış, bir noktaya getirilmiş iki ülkenin ortak menfaatlerini zedeleyici bir durum var. İnşallah bunlar en yakın zamanda aşılacaktır" diye konuştu. 

Hükümetin, söz konusu gerilimle ilgili olarak birtakım çalışma yürüttüğünü anlatan Çakır, "Tabii hükümetimizce krizin etkileri değerlendiriliyor. Rusya'daki gerilimin devam etmesi durumuna karşı yapılabilecekler masaya yatırılıyor" dedi.