'Tasarı seçimden önce kanunlaşmalı'

TESK Başkanı Palandöken, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın yerel seçim öncesi kanunlaşması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,  Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısının "yerel seçimlerden önce kanunlaşması gerektiğini düşündüklerini'' ifade etti. 

Tasarı memnuniyet verici

Palandöken, yazılı açıklamasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanarak Başbakanlığa gönderilen Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısının memnuniyet verici olduğunu belirtti. Söz konusu tasarının yerel seçimlerden önce kanunlaşması gerektiğini düşündüklerini kaydeden Palandöken, "Söz konusu yasadan diğer sigortalılara nazaran esnaf ve sanatkarımızın büyük beklentisi bulunuyor. Prim borcu olan 4B'li esnaf ve sanatkarlarımızın prim borçlarının acilen yeniden yapılandırılması şart. Yeni yapılacak düzenleme ile kendi nam ve hesabına çalışanlardan 12 ay ve daha fazla prim borcu olanlar yasanın çıkmasının ardından 3 ay içerisinde prim borçlarını yapılandırılabilecek. 3 ay içerisinde yapılandırılmaya başvurulmaması halinde bu sürelerin sigorta süresi olarak değerlendirilmemesi öngörülmektedir" değerlendirmesinde bulundu. 

Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlardan 60 günün üzerinde prim borcu olan esnaf ve sanatkarların sağlık hizmetlerinden faydalanamadığına da dikkati çeken Palandöken, şunları kaydetti: 

Genel sağlık sigortası prim borçları silinecek

"Yapılacak düzenleme ile genel sağlık sigortası prim borçları silinecek, hem de esnaf ve sanatkarlarımız sağlık hizmetlerinden faydalanmaya başlayabilecek. 2013 sonu itibariyle 12 ay ve üzerinde prim borcu bulunan yaklaşık 1.5 milyon Bağ-Kur'lu bulunuyor. Bu kişilerin asıl prim borcu tutarı yaklaşık 16 milyon lira olup, 6 milyon liralık gecikme cezası ile toplam 22 milyon lirayı buluyor. Rakamlardan da anlaşıldığı gibi bu yapılanmaya esnaf ve sanatkarımızın acil ihtiyacı var. Borcunu 3 aylık sürede yapılandıramayacak olan ya da yapılandırma imkanı olmayan esnaf ve sanatkarımız da üzülmesin. Çünkü söz konusu düzenleme ile daha sonra hizmet süresine ihtiyaç duyulması halinde bu sürelerin canlandırılması da mümkün olabilecek"  

"Esnaf ve sanatkarlar da 7200 günde emekli olabilmeli" 

Palandöken, esnaf ve sanatkarları rahatlatacak bu düzenlemelerin kendilerini mutlu edeceğini ancak bunun yeterli olmadığı belirterek, daha fazlasının yapılması için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti. "Esnafın en yüksek prim gün sayısını (4A''lılar için 7200 prim günü iken 4B'liler için 9000 gün) ödemesine rağmen en az emekli maaşını aldığını" kaydeden Palandöken, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:  

"Geriye dönük hizmet süresi borçlanması hakkı tanınmaması, kadın işçilere tanınan doğum borçlanması hakkından kadın esnafın yararlandırılmaması, istihdama katkı sağlayan emekli Bağ-Kur'ludan sosyal güvenlik destek primi kesilmesi, prim gününü doldurmuş olanların emeklilik için yaşı beklemesi hepimizin farkında olduğu sorunlarımızdan olup, bu sorunların giderilmesi için de çalışmalarımız devam etmektedir" 

Bu konularda ilginizi çekebilir