'Türkiye'nin en önemli sorunu istihdam'

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin en önemli sorunu istihdam sorunu' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin en önemli sorunu istihdam sorunu. Türkiye'de her yıl 900 bin genç istihdam nüfusuna katılıyor. Yılda birçok ülkenin nüfusu kadar kişiye iş bulmak zorundayız. Bunlara devlette iş bulma şansımız yok" açıklamasında bulundu.

Hisarcıklıoğlu, Gebze Belediyesi tarafından ilçedeki bir otelde düzenlenen, "Ekonominin Yıldızları Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, ödül alan sanayicilerin sadece Gebze'nin değil, ülkenin yıldızları olduğunu belirtti. 

Bunu alkış almak veya hamaset yapmak için söylemediğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Gebze'nin nüfusu 350 bin. 350 bin nüfusun olduğu yerde kayıtlı çalışan sayısı 310 bin. Bu müthiş bir şey, böyle bir şehir Türkiye'de yok" diye konuştu. 

Rifat Hisarcıklıoğlu, Gebze'nin sosyo ekonomik gelişmişlik bakımından Türkiye'deki tüm il ve ilçeler arasında dördüncü sırada bulunduğunu belirterek, ülkenin en büyük 500 firmasının 62'sine Gebze'nin ev sahipliği yaptığını, bunun müthiş bir başarı olduğunu kaydetti. 

"Bu ülkede kim üretiyorsa onu koruyup, kollayın" 

FIFA'nın yıldız oyunculara pozitif ayrımcılık yapılması için bir genelge yayımladığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Tribünleri dolduran o yıldız oyuncular Bugün Messi ve Ronaldo. Dünyanın neresine giderseniz gidin, açlıktan ölen Afrika'daki çocuğun sırtında da 'Ronaldo' yazıyor. Futbol, müthiş bir endüstri. FIFA hakeme diyor ki 'aman bu Messi'yi, Ronaldo'yu sakatlattırma, yıldızları koru' diyor. Ben de buradan diyorum ki bütün Türkiye'deki kamu kurum ve kuruluşları, Türkiye'de kim üretiyorsa, kim ihracat yapıyorsa, FIFA nasıl hakemlere yıldızları koruma görevi verdiyse bizdeki ekonominin yıldızlarını koruyup, kollayın." 

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin zenginleşmek için girişimci sayısını hızla artırması gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye'nin en önemli sorunu istihdam sorunu. Türkiye'de her yıl 900 bin genç istihdam nüfusuna katılıyor. Yılda birçok ülkenin nüfusu kadar kişiye iş bulmak zorundayız. Bunlara devlette iş bulma şansımız yok. Devlet her yıl 900 bin kişiyi işe alsa Sovyetler Birliği gibi oluruz. Bunlara ancak özel sektörde iş bulacağız" ifadelerini kullandı. 

Cumhuriyet tarihindeki girişimci sayısının 1,5 milyon olduğunu ve her bir girişimcinin 10 kişiyi istihdam ettiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Her yıl 900 bin kişiyi eritebilmek için bizim girişimci sayımızı arttırmamız lazım. Yarın biz bunlara iş bulamazsak hiçbiriniz bu otellerde yediğimiz şu yemekleri yiyemezsiniz. Oturduğunuz yerlerde rahat oturamazsınız. Onun için Türkiye'nin girişimci sayısını artırması lazım" değerlendirmesinde bulundu. 

"İstihdam üzerindeki vergi yükünde dünya birincisiyiz" 

Hisarcıklıoğlu, sanayicilerin en büyük şikayetinin istihdam üzerindeki vergi yükleri olduğunu belirterek , "İstihdam üzerindeki vergi yükünde dünyada birinci sıradayız. Türkiye’de istihdam üzerindeki vergi yükü yüzde 59, OECD ortalaması yüzde 35. Dünyada hem emeklilik hem işsizlik fonu hem de kıdem tazminatının olduğu tek ülke Türkiye" diye konuştu. 

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi ile bugüne kadar 195 bin kişiyi meslek sahibi yaptıklarını ve 134 bin kişiye istihdam sağladıklarına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Ne olur eleman ihtiyacınız varsa buradan alın. UMEM kapsamında bir eleman istihdam ederseniz istihdam üzerindeki vergi yükünün yüzde 20’sini ödemiyorsunuz. Müthiş bir avantaj" dedi. 

Hisarcıklıoğlu, sanayicilerin mal alırken peşin aldıklarını fakat ihraç ederken vadeli ihraç ettiklerini kaydederek, "Bu risk demektir. Eximbank sigorta yapıyor, sigorta yaptırın. Sigorta yaptır alacağın garanti altına girsin. Bugün Türkiye'nin ihracatının sadece yüzde 10'u sigortalı" değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından, kentteki 140 firmanın temsilcilerine başarı plaketi verildi.