2023 hedefine ulaşmak yenilikçi fikirler ve Ar-Ge’ye bağlı

DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünü yaptığı, “2023 İhracat Stratejisinde Ar-Ge ve İnovasyonu Kullanarak Marka Olmak’ konulu panelde, 2023 hedefleri masaya yatırıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHTAP A.ÇİFTCİ - BAHAR ERDOĞAN

KOCAELİ - Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Murat Özdağ, Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat, 1 trilyon 125 milyar dolar dış ticaret hacmi hedefine ulaşması için öncelikle 2018’de dünya ticaretinden yüzde 1.5 pay alması gerektiğini ifade ederek, “2023 vizyonu yakalanamaz değil, oldukça isabetli ve heyecan verici. Ancak bu vizyona erişebilmek için hepimizin bazı gerekleri üstlenmesi ve çok çalışılarak önemli gelişmelere imza atması lazım. Bunda da yenilikçi fikirler ve Ar- Ge’nin önemi çok büyüktür” dedi.

Kocaeli Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen organizasyona konuşmacı olarak, Hexagon Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum, Artesis Teknoloji Sistemleri AŞ'nin kurucusu Prof. Ahmet Duyar, Vestel AŞ Yönetim Kurulu üyesi Cengiz Ultav, Türk Pirelli Fabrika Müdürü Hakan Yalnız, Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölgesi Müdür Yardımcısı Dr. Yasemin Görüm, Yaşar Üniversitesi YAGEM-Ar-Ge Merkezi Koordinatörü Selçuk Karaata, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı H.Tahsin Tuğrul ve davetliler katıldı. 2023 hedefine ulaşılmasının ihracatla olacağını söyleyen DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, “Buradaki gündem, olması gereken, asıl gündemi oluşturuyor. Israrla bu konuları ayakta tutmaya çalışan TİMAKADEMİ’ye teşekkür ediyorum. Bu görevi verdiğinde seve seve kabul ettim çünkü ben de bu ülkenin ekonomi gazetesi yazarı olarak ihracat dışında çıkış olmadığını düşünüyorum. İhracatın geliştirilmesi çok çok önemli" dedi. 

Özdağ: 2023 heyecan verici 

KOTO Başkanı Özdağ da Türkiye’nin 2023 yılı ihracat ve dış ticaret hedefl erine ulaşması için öncelikle 2018’de dünya ticaretinden yüzde 1.5 pay alması gerektiğini ifade ederek, “2023 vizyonu yakalanamaz değil, oldukça isabetli ve heyecan verici. Ancak bu vizyona erişebilmek için hepimizin bazı gerekleri üstlenmesi ve çok çalışılarak önemli gelişmelere imza atmak lazım. Bunda yenilikçi fikirler ve Ar-Ge’nin önemi çok büyük” dedi. Özdağ, iyi bağlantıların kurulabilmesi, iyi ağlara yerleşilebilmesi için nitelikli iş gücüne her zamankinden daha fazla ihtiyaç olacağını söyledi. 

5 yıl içinde 500 dijital cihaz 

Vestel AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ultay ise teknoloji ile ilgili deneyimlerini aktardı. Son 5 yıllık dönemde büyük bir Kore saldırısına uğradıklarını ifade eden Ultay, şunları söyledi: "Samsung, Sony ve Philips’i tahtından indirdi. Ama biz dijital sınırları zorlayabilmek için her şeyi yaptık ve Vesteli silemedi. Avrupalı tüketicinin istediklerini koyduk. Bundan sonraki 20 yılda hedefimiz 5 yıl içerisinde geliştireceğimiz 500 çeşit dijital cihazı, milyonlarca yapıp reel dünyanın içine gömmek. Evlerin, yolların içine koyabilmek dünyanın beklediği Y jenerasyonunun beklediği Türkiye’den yola çıkmış bir firma olarak sistemin içine gömebilmek. Türkiye’nin 500 milyar dolar ihracatla sorunu olduğunu sanmıyorum. Bunu Türk insanı kesinlikle yapar. Önemli olan 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracatın içindeki Türkiye’den içinden yaratılmış katma değeri en azından 100 milyar dolar seviyesinde olma meselesi.” 

"Türkiye teknolojisiyle bilinmiyor" 

Önümüzdeki 50 yıl içinde 50 milyar adet makinanın akıllı makine olacağını ve internete bağlanacağını ifade eden Artesis Teknoloji Sistemleri AŞ’nin kurucusu Prof. Dr. Ahmet Duyar, tüm dünyada büyük bir veri alanının oluştuğuna dikkat çekti. Bu konuyla ilgili dünyada olmayan özgün bir teknoloji geliştirdiklerini söyleyen Duyar, şu bilgileri verdi: “Aslında bizim yaptığımız fal bakmak. Geleceği tahmin etmek makinaların bozulacağını aylar öncesinden haber verebilmek üretim ve enerji verimliliğini artırmak. Büyük veri dediğimiz olay her alanda var. Bu plansız duruşları engelliyor. ABD’de 2002 yılında beklenmedik duruşlardan kaynaklanan 800 milyar dolarlık bir zarar yaşanmıştı. Bu bizim ilhamımız oldu. Bu alanlarda çalışıp beklenmedik duruşların verdiği zararları engellemek için özgün ve inovatifi fikirler gerçekleştirdik. 21. yüzyılda teknolojiyle ortaya çıktık. Yeni patentler aldık. Ne var ki Türkiye teknolojisiyle bilinen bir ülke değil. Biz bu teknolojiyi yurtdışına dünyaya satmak istiyoruz. Bu sebeple de İngiltere’de bir firma kurduk. Savaş gemilerinde kullanılan bir teknolojiye sahibiz. Artık yurtdışından bizim ayağımıza geliyorlar. Data, akıl satmak çok önemli. Bu sebeple de kaliteye korkunç şekilde önem vermemiz lazım.” 

“Otomotiv ihracatta patinajda" 

Otomotiv sektörünün 2023 yılı hedefine ulaşmasının zor olduğunu söyleyen Hexagon Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum ise sektörün patinaj yaptığını ileri sürdü. 2023 hedefinin sektörde 75 milyar dolar ihracat, 3 milyon adet üretim anlamına geldiğini söyleyen Jan Nahum, “Şu anda 1 milyon adet, 25 milyar dolar civarındayız. Yani 3 misli çalışmamız lazım. 9 yılımız kaldı. Dolayısıyla şunu kabul etmemiz lazım. Biz otomotivdeki hedefi gerçekleştirmek için geç kalmış durumdayız. Patinaj yapmaktayız, sıkıntı içindeyiz” dedi. Kalan 9 yıllık süreçte altyapı eksikliklerinin tamamlanması gerektiğini söyleyen Nahum, “Bizim bir tek şansımız var, kendi ürünümüzü yapmak. Mevcut teşvikler de ülkemizde ne yazık ki 2023’ü desteklemiyor” diye konuştu. 

“Motivasyon şart” 

Türk Pirelli Fabrika Müdürü Hakan Yalnız, 2023 hedefl erine ulaşmak konusunda ümitsiz olunmaması gerektiğini belirterek, "Türkiye’de bu bölgede olmayan bir ürünü yaratacağız ben buna inanıyorum. Ancak bunun için motivasyon şart" dedi. İnovasyonun katma değere katılan yenilik olduğunu söyleyen Yaşar Üniversitesi YAGEM-Ar-Ge Merkezi Koordinatörü Selçuk Karaata de KOBİ’lere inovasyonla ilgili yatırım yapmalarını önerdi.

“Sanayicinin yanındayız”

Sanayicilerin sunulan teşviklerden yararlanmaları için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölgesi Müdür Yardımcısı Dr. Yasemin Görüm ise işadamlarına ‘Her zaman yanınızdayız’ mesajı verdi. Tek yapılması gerekenin bu ihracat sürecine entegre olunması gerektiğini söyleyen Görüm, şöyle konuştu: “2023 umudum bu toplantıda anlatılanlardan sonra daha da arttı. Geleceğimizi örgütleyen, torunlarımıza bırakabileceğimiz katma değer bir iş. Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma en önemli hedefl erimiz. Biz bunu kamu belgesi haline getirerek tüm Türkiye’ye yayma hedefindeyiz. Kocaeli, İstanbul ve Bursa’dan sonra teşviklerden en fazla yararlanan ilimiz. Bakanlığımız tarafından verilen tüm teşviklerden maksimum yararlanabilmesi için elimizden geldiğince destek veriyoruz. Özellikle inovasyon teşviklerinden yararlanan firmalarımıza tasarım üsleri kurmalarını öneriyoruz. Tasarıya yönelik tüm şirketlerimize devlet destekleriyle yanlarında olacağız. Stratejik ürün kapsamında teşviklerden yararlanabilirler. Bilişim, sağlık, film ve eğitim sektörüne ciddi destekler veriyoruz. Bu teşvikler 2023 hedefl erinde devletin bir eliyle yanınızda olduğunu hissetmenizin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yurtdışında kira destekleri, proje destekleri gibi birçok desteklerimiz var. Batı pazarı bitse de devası doğu pazarı var. “

Bu konularda ilginizi çekebilir