‘2023’ü hayal ettik var güçle çalışıyoruz’

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2023 hedeflerine ilişkin motivasyonuna Van Gogh’un sözünü örnek gösterdi: "Resmimi hayal ediyorum ve sonra hayalimi boyuyorum.”

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

M. TEKİN ÇİÇEK

GAZİANTEP - “Türkiye İnovasyon Haftası Gaziantep” etkinliğinin 2. gününde konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Van Gogh’un ‘Resmimi hayal ediyorum ve sonra hayalimi boyuyorum’ sözünü hatırlatarak, ‘Biz de 2023 hedefl erini önce hayal ettik, sonra bu hayalimizi gerçekleştirmek için TİM olarak var gücümüzle çalışıyoruz” dedi. Türkiye’nin cari açığı olmadığını söyleyen Büyükekşi, “Türkiye’nin inovasyon açığı var” diye konuştu. 

Gaziantep’e Girişim Evi 

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel artık Türkiye’nin içine kapanan değil, dünyayla daha fazla entegre olan ve ihracatla büyüyen bir ülke olduğunu belirtti. Dış ticarette temel sorunun sürdürülebilirlik olduğunu anlatan Şenel, “60 bin civarında ihracatçımız var. Bu önemli bir sayı ancak öngörülen daha fazla olması. Bir önceki yıl ihracat yapmayan 11 bin firma bir sonraki yıl ihracat yapıyor. Bir diğer taraftan bir önceki yıl ihracat yapan firmalardan da ortalama olarak 11 bin firma bir sonraki yıl ihracat yapmıyor. Bu kırılganlığı, bu yapısal sorunları görmek durumundayız. Bir diğer sorunumuz ise firmalarımızın mallarının yüzde 45’i sadece bir ülkeye satış yapıyor. Bu oran 7-8 yıl önce yüzde 50’nin üzerindeydi bu azalış tabii ki sevindirici” dedi. 

TEB Holding Yönetim Kurulu Üyesi Varol Civil, inovasyona çok önem verdiklerini ve bunu kendi bankalarında devamlı şekilde uyguladıklarını kaydetti. 

Varol Civil, Türkiye’nin enerji kaynaklarının bulunmadığını ancak yüksek potansiyelde girişimcilik ruhuna sahip olduğunu açıkladı. 

İstanbul’dan sonra Gaziantep’te açtıkları Girişimcilik Evi hakkında bilgiler veren Civil, bunun çok önemli bir oluşum olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Burada gençlerimizin fikirlerini ticaretleştirerek onların girişimlerini dünyaya tanıtacağız” ifadelerini kullandı. Civil, TEB’in hayata geçirdiği KOBİ TV’yi yılda 4 milyon 500 bin kişinin ziyaret ettiğini, KOBİ Akademi aracılığı ile de 22 bin işadamına ulaştıklarını anlattı. 

Bu arada verilen bilgilere göre TİM ve TEB’in ortak projesi olan Girişim Evi’nde yılda 2 dönem girişimci adayı alınacak ve her bir merkezde 1 yılda 30 girişimciye ulaşılacak. TEB KOBİ TV ve www.tim.org. tr üzerinden alınan başvurular jüri değerlendirmesinden geçerek seçilenler toplamda 6 aylık bir kamp ve danışmanlık sürecini tamamlayacaklar. 6 aylık kamp süreci sonunda başarılı olan girişimciler TEB Melek Yatırım Platformu yatırımcıları ve TİM üyesi sanayiciler ile buluşup projelerine yatırım ve müşteri bulma imkanına erişecek. Ayrıca İnovasyon Haftası etkinliklerinde projelerini tanıtacaklar.

'Gaziantep inovatif yapının merkezi’

Türkiye İnovasyon Haftası Gaziantep etkinliği sırasında, gazeteci Vahap Munyar moderatörlüğünde “Türk İş Dünyası” konulu panel yapıldı. Panele, Türk Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Akfen Holding ve TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük ve Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, konuşmacı olarak katıldı. Konukoğlu, Gaziantep sanayisinin inovasyon çalışmalarına önem verdiğini belirterek, “Gaziantep bugün 6 milyar 500 milyon ihracata geldiyse; buna hep yeniliklerle, yeni buluşlarla geldi. Gaziantep’teki tüm sanayiciler kendi başına her gün bir yenilik, inovasyon yapmaya çalışıyor. Aslında ürün geliştirme de inovasyondur. Bir yenilik geliştiremezseniz ürünü satamazsınız” diye konuştu. Hamdi Akın da Gaziantep’in inovatif yapının merkezi olduğunu belirtti. Gaziantepli girişimcilerin sadece görerek, bakarak çok büyük başarılara imza attıklarını ifade eden Akın, iş yaşamında alınacak olan riskleri kişinin ekonomik yapısının belirleyeceğini kaydetti. 

‘Markalaşmak uzun süreli yatırım gerektirir’ 

Vahap Küçük, LC Waikiki’nin markalaşma sürecini anlatarak, “Markalaşmak uzun süreli bir yatırım gerektirir” dedi. Küçük, markalaşmada sürdürülebilir başarının önemli hususlarının, liderlik, kurum kültürü, inovasyon ve değişim, konumlandırma, zamanlama, odaklanma, sabır, teknoloji ve insan kaynakları ile sermaye olduğunu söyledi. Ethem Sancak da panelde yaptığı konuşmada, inovasyonda bilgi üretmenin önemine dikkati çekerek, “Bunu devletin bir politika olarak ele alması lazım. Çünkü karşımızdaki rakipler çok güçlü. Dev ülkeler karşısında bilgi üretim merkezi perspektifi edinemezsek inovasyon yapmamız çok zor. Bilgiye ve bilgi üretim merkezlerine sahip olamazsanız büyük ülke olamazsınız” dedi.