Aracılar kazanıyor

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, ithalat kapısının açılmaması gerektiğini vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Gıda fiyatları yüzde 13 artıyor, üretici fiyatları yılda yüzde 6 artıyor. Ben enflasyonun altındayım, o enflasyonun 2 puan üzerinde. Bu, sektörde aracıların kazandığını gösteriyor" dedi.  

Bayraktar, Osmangazi Ziraat Odasını ziyaretinde yaptığı konuşmada, son dönemde "Gıda fiyatları enflasyona sebep oluyor, ithalat yapalım" görüşünü dillendirenlerin ortaya çıktığını ancak sorunun üreticilerden kaynaklanmadığını söyledi. 

İthalat kapısının açılmaması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Problem bizde değil. Problem şurada; 'Kardeşim sen kaldır şu aracıları... Gıda fiyatları yüzde 13 artıyor, üretici fiyatları yılda yüzde 6 artıyor. Ben enflasyonun altındayım o enflasyonun 2 puan üzerinde. Bu neyi gösteriyor? Bu şunu gösteriyor; sektörde aracıların kazandığını gösteriyor" diye konuştu. 

Ziraat Odalarının birer meslek kuruluşu olduğunu dile getiren Bayraktar, bundan dolayı Üretici Birlikleri Yasasının çıkması için çok uğraştıklarını anlattı. Bayraktar, şunları kaydetti: 

"Şimdi bu bölgede üretim problemi var mı? Şu sorunları aşsak, maliyeti aşağı çeksek, şu ovaları daha iyi değerlendirsek, sulamaya açabilsek, arazilerimizi biraz daha toplulaştırabilsek, üretim katlar değil mi? Peki üretimi yaptık, kime pazarlayacağız? Şu anda üretim yeterli değil, pazarlama sorunu çekiyoruz, yarın üretimi artırdığınızda pazarlamayı ne yapacaksınız? Pazarlamayı kim yapacak? Bu işi yapacak olan, üretici birlikleri... Avrupa'ya gidiyorsunuz, pazarlama, planlama sorunu yok. Kim yapıyor bunu? Devlet yapmıyor. Almanya'ya gidiyorsunuz kooperatifler yapıyor, Hollanda'ya gidiyorsunuz üretici kuruluşları, kooperatifler yapıyor. Şimdi örgütlenmesi güçlü olan hiçbir yerde pazarlama sorunu yok ama bize geliyoruz, 50 yıldır kurduğumuz bütün kooperatifleri batırdık bu ülkede. Bunda suçun bir kısmı üreticilerde, bir kısmı da siyasi kurumlarda. Türkiye'de birlikleri, siyaset kurumu ve bizler, hep beraber batırdık. Altyapımız da bu işleri götürmeye yeterli değildi. Örgütlenmede 50 sene geriye düştük. Şu anda tam 50 sene gerideyiz. Şimdi, 'Şu üretici birlikleri bizim için bir şans' dedik, bunları kurduk ama bunları da ben orta yerde görmüyorum." 

Bayraktar, geçen yılın ardından çiftçilerin 2015'i de afetlerle karşıladığını belirterek, 31 Aralık 2014'ten sonraki doğal afetlerden zarar görenlerin kredi borçlarının da bir yıl süreyle ve faizsiz ertelenmesini istediklerini sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir