ASO Başkanı Özdebir: Litvanya kritik bir ülke

ASO Başkanı Özdebir, Litvanya'nın bölgesinde üslendiği roller bakımından önemsenmesi gereken kritik bir ülke olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye ile Litvanya arasındaki ticaret hacminin 2015 itibarıyla yaklaşık 500 milyon dolara ulaştığını belirten Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, Litvanya'nın bölgesinde üstlendiği roller bakımından önemsenmesi gereken kritik bir ülke olduğunu ifade etti. 

ASO'nun "Ülke Günleri" etkinliği çerçevesinde ilkini düzenlediği "Litvanya'daki İş Fırsatlarını Keşfet" konulu toplantıda konuşan Özdebir, Litvanya'nın Türkiye'den yüzölçümü olarak küçük olmasına rağmen ihmal edilmemesi gereken çalışmaları bulunduğunu söyledi. 

Litvanya'nın bölgesinde üstlendiği roller itibarıyla kritik bir ülke olduğunu vurgulayan Özdebir, "Litvanya, Baltık cumhuriyetlerinin belki de pazar olarak merkezi olabilecek ve orada bir ayağınız bulunduğu taktirde bütün o hinterlanda hitap edebileceğiniz enteresan bir ülke. Avrupa mevzuatına tabi, NATO'da müttefikimiz, AB üyesi ve Gümrük Birliği üyesi olarak bizimle aynı mevzuat ve kurallara tabi" diye konuştu.  

Özdebir, Türkiye ile Litvanya arasındaki ticaret hacminin 2015 itibarıyla yaklaşık 500 milyon dolara ulaştığını belirterek, "Temel olarak biz onlara boru, profil, çeşitli makine parçaları, tekstil, konfeksiyon gibi ürünler satıyoruz, onlar da bize petrokimya ürünleri, orman ürünleri, mobilya gibi şeyler satıyor. Ekonomi ürünleri olarak birbirini tamamlayan ülkeleriz" ifadelerini kullandı. 

'Ambargolar, fırsat olarak değerlendirilmeli'

Litvanya Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Rimantas Vaitkus da ülke olarak minimum kaynaklardan maksimum fayda elde etmeye yönelik politikalar geliştirdiklerini belirterek, Litvanya'daki Ar-Ge faaliyetlerini anlattı. 

Her zaman yüksek teknoloji ürünleri satmayı hedeflediklerini dile getiren Vaitkus, 2007-2013 yıllarını kapsayan Avrupa desteğinin yüzde 10'unu Ar-Ge yatırımlarına ayırdıklarını kaydetti.  

Litvanya üniversitelerinde 150 binden fazla öğrenci bulunduğuna dikkati çeken Vaitkus, profesörler ve öğrenciler arasında işbirliğini geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi. 

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gerilime de değinen Vaitkus, şöyle devam etti: 

"Bu kapsamı değiştirmemiz gerekiyor. Ambargolar aslında yasaklama değildir, bunlar bizim için üstesinden gelmemiz gereken zorluklardır. Bu zorluklar aslında yeni olanakları keşfetmek için bir imkan olarak değerlendirmeli. Araştırma ve geliştirme faaliyetlerimize hız verecek bir imkan olarak görülmeli." 

'Litvanya'da benzeri süreçlerden geçti'

Litvanya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Audrius Bruzga ise Türkiye ve Litvanya'nın hızlı gelişen ülkeler olarak benzerlik gösterdiğine dikkati çekerek, iki ülke arasındaki işbirliğinin Ankara'da başlayacak olmasından memnuniyet duyduklarını söyledi. 

Rusya tarafından kendilerine de ambargo uygulandığını anımsatan Bruzga, "Şu an itibarıyla Rusya'nın uyguladığı ambargolarla yüz yüzesiniz. Litvanya da benzeri süreçlerden geçti. Şuna emin olun ki Türkiye de bizim yaptığımız gibi bu konunun üstesinden gelecektir. Bu konuda da Türkiye ile Litvanya arasında paylaşılacak ortak noktalar olduğunu düşünüyorum" dedi.  

Açılış konuşmalarının ardından Litvanyalı yetkililer, ülkelerindeki iş fırsatları ve ekonomik görünüme ilişkin sunum yaptı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir